Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), întruniți în ședință la data de 20 martie curent, au dezbătut o serie de chestiuni importante incluse pe ordinea de zi și au adoptat decizii pe marginea acestora.

Sindicaliștii au fost informați despre acțiunile întreprinse de Guvern în vederea transpunerii Directivei 2008/94/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 privind protecția lucrătorilor salariați în cazul insolvenței angajatorului. În legătură cu acest subiect, s-a menționat că una din cele mai eficiente măsuri care să protejeze drepturile salariaților în fața riscurilor generate de insolvența angajatorului este transpunerea Directivei 2008/94/CE din 22 octombrie 2008 privind protecția lucrătorilor salariați în cazul insolvenței angajatorului.

Conform Directivei europene, în cazul în care angajatorul intră în insolvență și nu poate plăti salariile salariaților, aceștia trebuie să beneficieze de un sistem de garantare a salariilor, inclusiv de Fondul de garantare a creanțelor salariale, care reprezintă o plasă de siguranță pentru salariații aflați în fața unor pierderi financiare semnificative din cauza falimentului angajatorului. În context, CNSM subliniază necesitatea de a urgenta transpunerea în legislația națională a Directivei menționate mai sus.

Potrivit Planului Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027, directiva trebuia să fie transpusă în legislația națională, până în decembrie 2024. O nouă amânare, așa cum este preconizat în proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea Programului Național de Aderare a R. Moldova la UE pentru 2025-2029, și anume, până în decembrie 2026, ar însemna o întârziere nejustificată, iar fiecare lună de întârziere nu doar lasă salariații vulnerabili în fața insolvenței angajatorilor, dar le afectează în mod direct veniturile acestora.

Membrii Comitetului Confederal au fost informați despre propunerile CNSM pentru elaborarea proiectului de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2026, printre care: majorarea scutirilor la impozitul pe venit al persoanelor fizice; restabilirea scutirii acordate soției (soțului) la impozitul pe venit; neimpozitarea integrală a ajutorului material acordat din mijloacele organizațiilor sindicatelor și ale angajatorilor; neimpozitarea indemnizației de eliberare achitată în conformitate cu prevederile art.186 din Codul muncii; neimpozitarea plăților în favoarea angajatului pentru recuperarea cheltuielilor suportate.

Acestea, dar și alte propuneri, urmează a fi prezentate Ministerului Finanțelor, promovate și susținute în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective la examinarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2026).

Cei prezenți, au luat act de propunerile CNSM pentru modificarea Legii nr. 166/2017 cu privire la tichetele de masă, care urmează a fi remise Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru examinare și promovare. De asemenea, centrele sindicale național-ramurale, după caz, vor înainta în adresa CNSM propuneri suplimentare pentru extinderea mecanismului de tichete pentru alte tipuri de servicii, care pot fi acordate salariaților de către angajatori.

În contextul Zilei mondiale pentru securitate și sănătate la locul de muncă, marcată anual în întreaga lume la data de 28 aprilie, membrii Comitetului Confederal al CNSM au stabilit ca la data de 24 aprilie 2025 să fie organizată o masă rotundă dedicată aceste zile. Centrele sindicale național-ramurale vor organiza și desfășura activități pentru sensibilizarea angajatorilor și salariaților despre importanța asigurării unui mediu inofensiv la locul de muncă și respectării cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă.

În cadrul ședinței, s-a convenit de a convoca ședința Consiliului General al CNSM pe data de 16 mai  2025, cu începere de la ora 10.00, în incinta Casei Sindicatelor (str. 31 august 1989, 129, Sala de ședințe, etajul 1).

Un alt subiect examinat în cadrul ședinței de astăzi s-a referit la organizarea și desfășurarea Spartachiadei a VII-a a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, cu participarea echipelor sportive învingătoare ale centrelor sindicale național-ramurale, în perioada 26-27 septembrie 2025, la Casa de odihnă „Campingul din Vadul-lui-Vodă”.

În cadrul ședinței, membrii Comitetului Confederal al CNSM au aprobat componența nominală a grupului de formare sindicală în cadrul proiectului educațional „Școala sindicală din Moldova” (ediția a XI-a, 2025).

Amintim că, Comitetul Confederal este organul de conducere al CNSM în perioada dintre ședințele Consiliului General. Comitetul Confederal al CNSM definește pozițiile Confederației în probleme de actualitate sindicală națională și internațională; îndeplinește rezoluțiile și hotărârile Congresului, Consiliului General, elaborând planuri concrete de acțiuni.