Violența și hărțuirea la locul de muncă nu pot fi tolerate! Acest mesaj a fost vociferat de sindicalistele de la Bălți în cadrul unui nou seminar de instruire cu genericul „Consolidarea capacităților liderilor și activiștilor sindicali privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii”, organizat la data de 21 noiembrie 2024 de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii.

La activitate au participat un grup de angajați a instituțiilor medicale din mun. Bălți, de la Centrul Sindical Ramural Teritorial Bălţi din domeniul Sănătății, care au fost instruiți referitor la prevederile Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, importanța acesteia și rolul sindicatelor în promovarea Convenției date.

Angela Otean, formatoare sindicală națională, împreună cu Natalia Chihai, vicepreședinta Federației Sindicale “Sănătatea” din Moldova, au comunicat informații detaliate despre prevederile Convenției nr. 190, noțiunea de discriminare, criterii de protejate, modalități de manifestare ale discriminării, hărțuirea și formele de manifestare ale acesteia, violența la locul de muncă, tipuri de violență, violența bazată pe gen, mecanismele de protecție împotriva violenței și hărțuirii.

Participanții au fost familiarizați cu materialele informative elaborate de CNSM cu suportul OIM cu privire la combaterea violenței la locul de muncă, broșuri, ghiduri, informații legislative, noutăți, disponibile și pe pagina web a CNSM. Pentru detalii, accesați link-ul: http://sindicate.md/c190/

Reamintim că Convenția nr. 190 a OIM este un instrument de referință. Este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii. Împreună cu Recomandarea nr. 206 a OIM, oferă un cadru comun de acțiune și o oportunitate unică de a modela un viitor al muncii bazat pe justiția socială.