Săptămâna curentă, în zilele de 8 octombrie, la Călărași, și 11 octombrie, la Ocnița, Comisia de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu suportul reprezentanților CNSM din teritoriu, a organizat activități de informare ce fac parte din campania „Femei informate, generații protejate”, de care au beneficiat peste 60 de lidere și activiste sindicale din cele două raioane.
La activitățile respective au participat, Lilia Franț, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei din cadrul CNSM, reprezentanți ai administrației publice locale din raioanele Călărași și Ocnița.
În cadrul activităților, împreună cu Liuba Rotaru, membră a Comisiei de Femei a CNSM, expert al Casei Naționale de Asigurări Sociale, participanții au discutat și analizat provocările ce vizează protecția social-economică a salariaților, modificări în legislație cu privire la sistemul asigurărilor sociale, prevederi ale Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Totodată, cei prezenți au avut posibilitatea să adreseze diverse întrebări reprezentanților CNSM și să primească răspunsuri care s-au referit în principal la particularitățile sistemului de asigurări sociale.
Liuba Rotaru, membră a Comisiei de Femei a CNSM, expert al Casei Naționale de Asigurări Sociale, a precizat că în cadrul acestor activități au fost elucidate aspecte legate de modalitățile de achitare a contribuțiilor sociale și noutățile legislative în acest sens, achitarea diverselor tipuri de indemnizații, inclusiv modul în care tații pot beneficia de indemnizația paternală, noutăți legate de serviciile electronice oferite populației în domeniul protecției sociale. Experta a atras atenția asupra necesității verificării de către salariat a contului electronic personal, dacă angajatorul efectuează contribuțiile respective în sistemul de asigurări sociale.
Precizăm că, campania „Femei informate, generații protejate” a fost demarată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în anul 2019. Printre obiectivele campaniei, promovate de-a lungul anilor în cadrul mai multor activități, menționăm: informarea despre modificările operate în legislația muncii; consecințele muncii la „negru” și achitării salariilor „în plic”; protecția sănătății salariatelor și familiilor lor; combaterea violenței și discriminării în lumea muncii; valorificarea rolului sindicatelor în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, precum și alte subiecte.