În perioada 17-18 martie 2025, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în colaborare cu SOCIEUX+, a organizat la Chișinău atelierul de lucru cu genericul „Consolidarea Dialogului Social. Exemple de bune practici din statele membre ale UE”. Atelierul a reunit 24 de reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale.

Alături de experții SOCIEUX+, Konstancja Piatkowska, specialist în politici publice și consilier la Ministerul Dezvoltării Economice și Tehnologiei din Polonia, și Noviti Spero Houmey, consultant juridic și Secretar Permanent la FGTB Centrale Générale din Belgia, participanții au avut ocazia să analizeze subiecte legate de dialog social, advocacy, implicarea membrilor în activitatea sindicală și dezvoltarea instituțională. Atelierul a facilitat, totodată, schimbul de bune practici dintre experți și participanți.

În deschiderea evenimentului, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a salutat prezența experților SOCIEUX+ în Republica Moldova, menționând că aceștia au avut întrevederi cu conducerea CNSM și a mai multor centre sindicale național-ramurale, precum și cu lideri și activiști sindicali din raionul Cimișlia.

Vicepreședinta CNSM a subliniat disponibilitatea experților de a sprijini fortificarea dialogului social la toate nivelurile, de a împărtăși experiențe privind consultările și negocierile colective la nivel european, mecanismele europene de dialog social și parteneriatul social. De asemenea, aceștia s-au arătat deschiși să contribuie la dezvoltarea capacităților formatorilor sindicali din Republica Moldova, care vor aplica cunoștințele acumulate în cadrul atelierului în procesele de formare sindicală.

În cadrul activității, experții au prezentat informații despre dialogul social în Belgia și Polonia, precum și despre mecanismele de funcționare a parteneriatului social la nivelul Uniunii Europene. Participanții, împărțiți în grupuri interactive, au analizat provocările majore pentru consolidarea dialogului social în Republica Moldova și au identificat măsuri concrete pentru abordarea acestora.

Sindicaliștii au discutat despre rolul partenerilor sociali în elaborarea și implementarea politicilor publice, utilizarea fondurilor europene în Polonia, precum și despre modalități de finanțare și consolidare a sindicatelor în Belgia. Totodată, aceștia și-au îmbunătățit competențele de advocacy.

Vizita experților SOCIEUX+ face parte din acțiunea „Consolidarea Capacităților pentru un Dialog Social Eficient al CNSM”, desfășurată în cadrul proiectului implementat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, în colaborare cu SOCIEUX+. Scopul principal al acestui demers este întărirea capacităților organizaționale și îmbunătățirea dialogului social în Republica Moldova.

SOCIEUX+ este o platformă de cooperare tehnică între parteneri publici și sociali, înființată și cofinanțată de Uniunea Europeană. Obiectivul său general este de a extinde și îmbunătăți accesul populației la oportunități mai bune de angajare și de a sprijini dezvoltarea unor sisteme de protecție socială incluzive.