Peste 30 de salariați, membri de sindicat, inclusiv responsabili de domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) din cadrul întreprinderii SRL “Edineț-gaz”, au fost instruiți recent de către specialiștii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Vasile Siloci și Vladimir Gorban, în cadrul unui seminar în domeniul SSM, organizat de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova.

Potrivit sindicaliștilor din ramura gaze, scopul instruirii a fost de a informa despre activitățile specifice ramurii în domeniul SSM, riscurile pentru securitate și sănătate în muncă, precum și măsurile de prevenire și protecție.

În cadrul activității, participanții au fost familiarizați cu noile reglementări și cerințe minime în domeniul SSM, obligațiile angajatorului, obligațiile și drepturile lucrătorilor, evaluarea riscurilor profesionale la locul de muncă, procedura de cercetare a accidentelor de muncă, acordarea primului ajutor medical, utilizarea mijloacelor de protecție.

Totodată, au abordat probleme care se referă la etapele de instruire a lucrătorilor în domeniul SSM, atestarea locurilor de muncă, elaborarea planului de protecție și prevenire, comunicarea și cercetarea accidentelor de muncă, respectarea prevederilor Codului muncii, Convenției colective din ramură, contractului colectiv și individual de muncă cu referire la normele în domeniul SSM.

Inspectorii de muncă au acordat suport metodologic în domeniul SSM, au pus accent pe exerciții interactive, practice, pentru a clarifica un șir de aspecte ce se referă la reglementarea activităților de prevenire a riscurilor profesionale și de protecție a salariaților la nivel de unitate.

Precizăm că în perioada următoare reprezentanții Inspectoratului Muncii al Sindicatelor vor participa în calitate de formatori la mai multe activități de instruire care se vor desfășura la nivel teritorial în orașele Cahul și Ceadîr-Lunga.