Integrarea femeilor tinere, dar și a bărbaților tineri, pe piața muncii reprezintă o provocare semnificativă în Republica Moldova. Deși femeile tinere constituie o parte importantă a forței de muncă, tinerele întâmpină adesea obstacole care împiedică accesul lor egal pe piața muncii. Subiectul respectiv a fost abordat în cadrul la Forumului femeilor sindicaliste „Integrarea tinerelor pe piața muncii. Eforturi comune”, organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) la data de 11 septembrie.

În cadrul Forumului, cei circa 100 de participanți, în mai multe panele de discuții, au abordat teme precum barierele întâmpinate de salariatele tinere din țara noastră în procesul de integrare în piața muncii, modalități de a obține un loc de muncă echitabil și decent, oportunități pentru crearea și dezvoltarea propriilor afaceri, viziuni ale societății civile și partenerilor de dezvoltare vis-a-vis de angajarea tinerelor în câmpul muncii, soluții pentru creșterea ratei de ocupare a forței de muncă în rândul tinereilor. Discuțiile în cadrul Forumului fost moderate și ghidate de către Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, și Angela Otean, președintă a Comisiei de Femei a CNSM.

Forumul a reunit reprezentanți ai Centrelor Sindicale Național-Ramurale, Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, Platformei societății civile Republica Moldova-Uniunea Europeană, Organizației Internaționale a Muncii, UN Women Moldova, Fundației Friedrich Ebert Stiftung în Moldova, Platformei pentru Egalitate de Gen, Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Asociației de Nursing din Republica Moldova, Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, precum și alte instituții.

În deschiderea activității, Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că acest forum de anvergură reprezintă o platformă importantă la nivel național pentru a aborda problemele cu care se confruntă tinerele femei, a face schimb de opinii și experiență, a discuta viziunile mediului de afaceri și autorităților despre integrarea tinerilor în piața muncii. Președintele CNSM a menționat că este importat să fie asigurate condiții decente și echitabile de muncă, să fie create condiții care să permită o îmbinare armonioasă dintre viața profesională și cea de familie.

Liderul sindical a adăugat că peste 60 la sută dintre membrii de sindicat din Republica Moldova sunt femei, iar CNSM promovează și susține tinerele femei prin includerea unor prevederi suplimentare în Contractele Colective de Muncă, în procesul de consultări și negocieri cu partenerii sociali. „Ne dorim să depășim tipare și mentalități, să avem o pace socială și un dialog social eficient la toate nivelurile, ancorat în valorile europene, să dezvoltăm și să consolidăm noi parteneriate, pentru a schimba spre bine viața tinerilor din țara noastră”, a declarat Igor Zubcu, președinte CNSM.

„Ne-am propus ca în această reuniune să discutăm despre principalele provocări cu care se confruntă femeile tinere în Republica Moldova, dar și eforturile comune depuse de Guvern și Sindicate, sectorul privat, organizațiile societății civile, organizații internaționale, pentru a îmbunătăți integrarea acestora pe piața muncii”, a accentuat Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM.

De asemenea, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), Esther Lynch, a venit cu un mesaj, online, în care specificat că liderismul femeilor din sindicate este crucial pentru a ne îndrepta spre un viitor durabil și echitabil, un viitor care să fie corect pentru toți lucrătorii, integrarea femeilor tinere pe piața muncii fiind de o importanță majoră pentru mișcarea sindicală europeană.

Este de menționat că Laura Olteanu, președintă a Comisiei de Femei, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” din România, și Maria Manea, vicepreședintă supleant a Organizației de Femei, Blocul Național Sindical, au comunicat despre experiența României în ceea ce privește integrarea tinerelor pe piața muncii.

În scopul sporirii drepturilor și garanțiilor fetelor și femeilor tinere, precum și băieților și bărbaților tineri pe piața muncii, inclusiv creșterii ratei de angajare a acestei categorii de populație, creșterii incluziunii sociale, precum și motivării apartenenței la sindicate, oferindu-le o platformă de participare la procesele decizionale, participanții la Forum au elaborat și adoptat o Rezoluție care cuprinde un șir de cerințe care vor fi înaintate partenerilor sociali, pentru a întreprinde măsuri urgente.

Astfel, participanții la Forum au cerut implementarea Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea  Europeană în vederea acoperirii până la 80% din salariați cu negocieri colective; elaborarea și adoptarea unui document ce stabilește etapele de majorare a salariului minim în vederea asigurării implementării Directivei UE privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană; realizarea unor măsuri de sensibilizare pentru diminuarea discrepanțelor salariale dintre femei și bărbați, inclusiv prin elaborarea pentru angajatori, a unui mecanism de raportare a situației vizând asigurarea egalității de șanse pentru femei și bărbați.

De asemenea, participanții la Forum cer îmbunătățirea condițiilor de muncă prin creșterea responsabilității angajatorilor în realizarea evaluării riscurilor la locurile de muncă, inclusiv prin obligativitatea acreditării serviciilor externe în domeniul securității și sănătății în muncă; extinderea și majorarea indemnizațiilor unice și a altor facilități acordate tinerilor specialiști repartizați pentru angajare în toate sferele bugetare, inclusiv în sectorul privat; stabilirea unui mecanism uniform de repartizare a tinerilor specialiști pentru angajare, imediat după finalizarea studiilor.

Rezoluția mai cuprinde cerințe legate de promovarea mentoratului pentru tinerii specialiști, stimularea creării unor sisteme de formare profesională continuă, pentru salariatele aflate în concedii de lungă durată, indexarea indemnizației pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, modificarea cadrului legal în vederea acordării dreptului salariatului (începător) la indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, crearea unor mecanisme de stimulare a angajatorilor, care creează servicii alternative de îngrijire a copiilor, neadmiterea ingerinței angajatorilor și autorităților în activitatea sindicatelor, respectarea prevederilor Legii Sindicatelor.

Textul final al Rezoluției Forumului femeilor sindicaliste „Integrarea tinerelor pe piața muncii. Eforturi comune” poate fi accesat aici.

Precizăm că Forumul femeilor sindicaliste „Integrarea tinerelor pe piața muncii. Eforturi comune” a fost organizat cu susținerea Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor și New Democracy Fund.

Fotografii de la eveniment pot fi accesate pe pagina de Facebook a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.