În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 28 iunie curent, Igor Zubcu, președintele CNSM, a avut o intervenție specială în care s-a referit la imixtiunea în activitatea organizației sindicale de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) și importanța libertății de asociere.

Potrivit lui Igor Zubcu, președintele CNSM, angajatorii de la CNAMUP au colectat 3826 de cereri de ieșire a salariaților din cadrul organizației sindicale primare, semnate la data de 1 mai 2024, de Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii.

„Pentru noi este o chestiune alarmantă, de imixtiune în activitatea organizației sindicale primare. Am avut discuții despre această problemă cu conducerea instituției și a ministerului de resort. Însă procesul de ieșire din organizația sindicală a continuat, astfel încât astăzi au rămas doar 10 persoane în cadrul organizației sindicale primare, cărora le suntem recunoscători pentru faptul că sunt alături de noi”, a specificat președintele CNSM.

„Regret foarte mult că în domeniul sănătății, într-o instituție atât de mare, care a fost permanent susținută de mișcarea sindicală, care a contribuit la consolidarea instituției, la susținerea salariaților, s-a întâmplat acest fenomen. În cadrul celei de-a 112-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii am menționat că nu este binevenit ca într-un stat cu aspirații europene să existe careva imixtiuni în activitatea sindicală”, a adăugat președintele CNSM.

Liderul sindical a îndemnat membrii CNCNC să declare acest fenomen drept unul inadmisibil, fiind lezate drepturile salariaților la libera asociere, iar acest fenomen necesită a fi stopat.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a solicitat ca la următoarea ședință a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective să fie invitată conducerea CNAMUP pentru a aborda problema semnalată.

Discursul integral al președintelui CNSM în cadrul ședinței CNCNC din 28 iunie despre acest subiect poate fi accesat pe pagina de Facebook a CNSM aici.

Ulterior, la data de 29 iunie, Igor Zubcu, președintele CNSM, a avut o întrevedere cu un grup de sindicaliști de la CNAMUP pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă în activitatea sindicală.

„Reziliența și angajamentul lor neclintit față de cauza noastră sunt cu adevărat inspiratoare. În fața adversității, aceste persoane dedicate au arătat ce înseamnă să fim uniți, solidari și puternici. Acțiunile lor ne amintesc tuturor de importanța solidarității și de puterea pe care o avem atunci, când stăm ca pieptul stâncii împreună. Totodată, am fost șocat să aud la ce presiuni au fost și sunt supuși acești bravi sindicaliști din partea administrației. CNSM nu va tolera presiunile, șantajul și intimidările membrilor de sindicat”, a accentuat liderul sindical.

În semn de apreciere pentru activitate îndelungată și rodnică în cadrul instituției, înalt profesionalism, apărarea eficientă a drepturilor membrilor de sindicat, mai mulți lideri de sindicat de la CNAMUP au primit „Insigna de Onoare a CNSM”, cea mai înaltă distincție sindicală. De asemenea, conducerea Federației Sindicale „Sănătatea” a înmânat diplome liderilor și activiștilor sindicali de la CNAMUP.