În contextul marcării anuale la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătății, astăzi, 2 aprilie, Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a organizat în incinta Casei Sindicatelor activitatea de informare cu genericul „Totul despre sănătatea ta”, la care au participat peste 300 de femei sindicaliste, reprezentante ale centrelor sindicale național-ramurale.

În mesajul de salut adresat participantelor, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a menționat că această întrunire este o continuare a activităților de informare desfășurate de Comisia de Femei a CNSM, subiectul abordat fiind unul prioritar în activitățile promovate de CNSM la toate nivelurile. Vicepreședinta CNSM a accentuat că activitatea desfășurată reprezintă o bună oportunitate de a sensibiliza femeile, societatea și factorii de decizie, cu privire la importanța măsurilor de prevenire și de profilaxie a bolilor și maladiilor și de a atrage atenția tuturor asupra importanței promovării unui mod sănătos de viață.

La rândul său, Angela Otean, președintă a Comisiei de Femei a CNSM, a menționat că subiectele legate de sănătatea femeilor se află permanent în vizorul Comisiei de Femei a CNSM, la acest eveniment fiind invitate experte și specialiste în domeniul sănătății, psihologiei, pentru a aborda mai multe probleme importante, de interes pentru femeile sindicaliste și întreaga societate.

Prezentă la activitate, Dorina Savoschin, șefă a Serviciului sănătatea mamei și copilului din cadrul Ministerului Sănătății, a comunicat despre politicile de sănătate implementate la nivel național și eforturile în acest sens ale instituției pe care o reprezintă.

Galina Tomaș, doctor în științe medicale, fondator al primului portal pentru femei din Republica Moldova – Unica.md, fondator al „Centrului Online de Nutriție și Sport”, a discutat cu participantele la activitate despre ce presupune conceptul unui modul sănătos de viață, importanța practicării sportului, alimentației echilibrate și a sănătății mintale.

Elena Vatamanu, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, a vorbit în prezentarea sa despre profilaxia afecțiunilor cardiovasculare, statistici la nivel internațional, cum pot fi prevenite maladiile și afecțiunile cardiovasculare, a venit cu mai multe recomandări practice și a răspuns la diverse întrebări.

De asemenea, Viorica Ursu, psiholog, psihoterapeut cognitiv comportamental, a împărtășit din experiența sa despre sănătatea mintală și starea de bine la locul de muncă, cum pot fi depășite diverse stări de anxietate, ce reprezintă sănătatea mintală și cum îmbunătățirea condițiilor de muncă și promovarea unui climat sănătos de muncă contribuie la starea de bine a angajaților.

Menționăm că în fiecare an, pe data de 7 aprilie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății, ocazie cu care fiecare individ, sau comunitate își îndreaptă atenția către beneficiile unei mai bune stări de sănătate, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.