Stresul și riscurile psihosociale la locul de muncă pot afecta sănătatea mintală a angajaților. Potrivit datelor Consiliului Uniunii Europene circa 30 la sută din lucrători erau afectați de stres, depresie sau anxietate în 2022.

„Sănătatea mintală și starea de bine la locul de muncă” a fost tema unui training organizat la finele săptămânii trecute de specialiștii de la proiectul moldo-elvețian MENSANA la care au participat reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

În cadrul traininig-ului, Olga Jalbă și Viorica Ursu, reprezentantele proiectului moldo-elvețian MENSANA, au familiarizat sindicaliștii cu conceptele legate de sănătatea mintală și starea de bine la locul de muncă, situația la nivel național și internațional, mecanisme de fortificare a sănătății mintale și practici de înlăturarea, combatere sau minimizare a riscurilor pentru sănătatea mintală a lucrătorilor.

Specialistele proiectului au subliniat că sănătatea mintală la locul de muncă joacă un rol important în starea de bine a angajaților și contribuie la o atmosferă prietenoasă în colectiv. Ele au vorbit despre diverse cazuri întâlnite în activitatea lor în dialog cu persoanele care au avut de suferit s-au au trecut prin situații complicate la locul de muncă și suportul de care au beneficiat acestea.

Sindicaliștii au adresat numeroase întrebări despre cum menținem sănătatea mintală la locul de muncă, practici și recomandări în acest sens, cum poate angajatorul să susțină sănătatea mintală a angajatului, mecanisme și soluții care contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale, efectele unui mediu ostil pentru sănătatea lucrătorului, cum pot lucrătorii să facă față stresului la locul de muncă ș.a.

Sindicaliștii au primit materiale informative despre sănătatea mintală la locul de muncă și au participat la diverse activități interactive pentru a obține noi cunoștințe în domeniul dat, inclusiv exerciții care pot contribui la scăderea din anxietate și diminua starea de burnout la locul de muncă (starea de epuizare a angajaților sau sindromul epuizării profesionale).

În context menționăm că anxietatea și depresia erau cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din UE înainte de pandemia de COVID-19. Tulburările anxioase au afectat aproximativ 25 de milioane de persoane (5,4% din populația totală a UE), fiind urmate de tulburările depresive (21 de milioane de persoane, 4,5%).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea mintală s-a înrăutățit la nivel mondial după pandemie. Un sondaj Eurobarometru realizat în iunie 2023 a arătat că aproape 1 din 2 persoane (46% din populația UE) s-a confruntat cu probleme emoționale sau psihosociale, cum ar fi sentimentul de deprimare sau de anxietate, în ultimele 12 luni.