La data de 11 iunie, la Geneva, Elveția, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului General al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), unde au fost dezbătute mai multe chestiuni importante aflate pe agenda ITUC.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), membră a ITUC din anul 2010, a fost reprezentată la acest for internațional de către Lilia Franț, vicepreședinta Confederației, membră a Consiliului General al ITUC.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al ITUC au fost mai multe chestiuni organizatorice, inclusiv stabilirea foii de parcurs pentru organizarea Congresului extraordinar al ITUC, care va avea loc online, la data de 12 octombrie curent.

Totodată, au fost aprobate proiectele de documente pentru Politica de integritate și anticorupție și Codul de conduită al ITUC, precum și amendamentele la Constituția ITUC propuse spre examinare pentru Congres.

De asemenea, au fost prezentate mai multe rapoarte despre subiectele abordate în cadrul celei de-a 30-a reuniuni extraordinare a Consiliului General al ITUC (din 11 martie 2023), celei de-a 33-a reuniuni a Biroului Executiv al ITUC (din 30 mai 2023) și la cea de-a 18-a reuniune a Comitetului Femeilor ITUC (din 24-25 aprilie 2023).

Următoarea ședință a Consiliului General al ITUC este programată pentru luna decembrie 2023.

Precizăm că în cadrul celei de-a 30-a reuniuni a Consiliului General al ITUC (din 11 martie 2023), s-a decis că Luc Triangle va fi numit în funcția de secretar general interimar al ITUC pentru a îndeplini atribuțiile de secretar general până la organizarea celui de-al 6-lea Congres mondial (extraordinar) al ITUC.

Amintim că ITUC întrunește în rândurile sale 332 centre sindicale naționale din 163 de țări și regiuni, cu un total de peste 200 de milioane de membri de sindicat.

Mai multe informații despre activitatea ITUC le puteți accesa pe pagina web https://www.ituc-csi.org/?lang=en.