De Ziua mondială pentru securitate și sănătate în muncă, marcată anual în întreaga lume la data de 28 aprilie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cooperare cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, a organizat astăzi, la Chișinău, masa rotundă cu genericul „Munca în condiții sigure și sănătoase – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă”.

Ziuă mondială pentru securitate și sănătate în muncă, marcată de Organizația Internațională a Muncii din 2003, constituie ocazie, cu care, prin acțiunile organizate, se atrage atenția întregii lumi asupra problemelor din domeniul securității și sănătății în muncă (SSM); numărului mare de accidente de muncă și boli profesionale; necesității îmbunătățirii permanente a condițiilor de muncă și a stării de securitate și sănătate a salariaților la locul de muncă; faptului că promovarea unei culturi a securității și sănătății în muncă poate contribui la reducerea numărului anual de decese la locul de muncă. Sloganul din acest an al acestei zile este „Un mediu de lucru sigur și sănătos – un principiu fundamental și un drept la locul de muncă”.

La eveniment au participat conducerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Organizației Internaționale a Muncii.

Obiectivul mesei rotunde a fost de a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale, sensibilizarea și focalizarea atenției partenerilor sociali, responsabililor de domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), asupra tendințelor din domeniul SSM, precum și atenționării asupra situației în domeniul dat la nivel național.

În discursul său, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a subliniat că sindicatele, în permanență, au plasat securitatea și sănătatea în muncă printre obiectivele de bază ale activității sale și au depus eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a stării de securitate și sănătate a salariaților la locul de muncă. CNSM își propune să militeze în continuare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a stării de securitate și sănătate a salariaților la locul de muncă.

„CNSM se alătură campaniei „Zero decese la locul de muncă” promovate de sindicatele europene. Prin aceasta se promovează creșterea instruirii în domeniul securității și sănătății la locul de muncă, a inspecțiilor și a sancțiunilor pentru a pune capăt deceselor la locul de muncă până în 2030. De asemenea, în această zi, odată cu comemorarea victimelor accidentelor de muncă, dorim să atragem atenția angajatorilor și salariaților asupra necesității de a schimba abordarea vizavi de securitatea și sănătatea la locul de muncă”, a accentuat liderul sindical.

Tematicile abordate în cadrul panelurilor de discuții de către vorbitori au cuprins următoarele: asigurarea securității și sănătății în muncă – un drept primordial pentru salariați; controlul și prevenirea în domeniul SSM – un element esențial pentru a asigura un mediu de muncă adecvat; rolul organizației sindicale primare în asigurarea drepturilor salariaților în domeniul SSM.

În cadrul mesei rotunde a fost adoptat un Apel care conține un șir de recomandări ce vizează îmbunătățirea situației în domeniul SSM. Apelul participanților la masa rotundă „Munca în condiții sigure și sănătoase – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă” poate fi accesat aici

De asemenea, precizăm că evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a CNSM și poate fi accesat aici.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anual în Republica Moldova se produc peste 500 de accidente la locul de muncă. În anul 2022, s-au înregistrat 562 de accidente. Totodată, între anii 2011-2021, în Republica Moldova, au fost înregistrate mai mult de 30 de cazuri de boli profesionale, în urma cărora au fost afectate peste 40 de persoane. Cei mai frecvenți factori nocivi care provoacă îmbolnăvirea profesională sunt vibrațiile (42%), substanțele chimice toxice (25%) și germenii patogeni (20%), iar cei mai expuși la acest risc sunt: mecanizatorii, lucrătorii medicali și muncitorii de la întreprinderi.

Data de 28 aprilie la nivel internațional este o zi dedicată comemorării celor care și-au pierdut viața în urma accidentelor de muncă și bolilor profesionale, de asemenea este o zi dedicată promovării securității și sănătății în muncă. Din 2010, la inițiativa mișcării sindicale, și în Republica Moldova ziua de 28 aprilie este oficial recunoscută ca „Ziuă mondială pentru securitate și sănătate în muncă”.