Membri ai Comisiei de Tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), inclusiv specialiști și reprezentanți ai Confederației, au participat la data de 10 aprilie la lansarea oficială a programului național „Capitala Tineretului 2023”, demarat la Ungheni.

Cu acest prilej, a fost organizat un eveniment festiv la care au participat circa 500 de tineri din toată țara, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, organizațiilor și centrelor de tineret, specialiști în domeniul implementării programelor de tineret din diverse organizații ale societății civile.

Evenimentul a început cu un flashmob cu genericul „Tinerii pentru o lume mai bună”. În cadrul flashmob-ului, tinerii din Ungheni au demonstrat ce pasiuni și abilități au. Totodată, în incinta Palatului de Cultură din localitate au fost amenajate spații și prezentate diferite activități de interes pentru tineri, expoziții, panouri pentru fotografii tematice.

În context, Andrei Beșliu, membru al Comisiei de Tineret a CNSM, reprezentant al Federației Sindicale a Educației și Științei, a menționat că lansarea oficială a programului național „Capitala Tineretului 2023” la Ungheni reprezintă o oportunitate pentru tinerii din regiune de a se implica în soluționarea problemelor cu care se confruntă în comunități.

Totodată, pe parcursul anului 2023 reprezentanții mișcării sindicale vor participa la diverse activități planificate în cadrul acestui program și vor fi alături de tineri prin acțiuni de informare și consultare.

Mai exact, tinerii din regiune vor fi informați despre activitatea CNSM și rolul sindicatelor în ceea ce privește protejarea intereselor tinerilor și promovarea drepturilor acestora la nivel de unitate economică, de ramură, la nivel național.

De asemenea, tinerii vor beneficia de consultații în procesul de angajare în câmpul muncii, vor afla care sunt prevederile legislației muncii, ce trebuie să cunoască pentru a combate fenomene precum munca informală sau discriminarea la locul de muncă pe diferite criterii.

Potrivit organizatorilor, printre evenimentele majore programate în cadrul „Capitalei Tineretului 2023” se numără: maratonul tinerelor familii pentru sănătate, forumul internațional „Tinerii – ambasadorii participării civice”, cursul de instruire privind managementul proiectelor, școala de jurnalism, gala tinerilor activi, diverse competiții, concursuri și inițiative comunitare.

Festivitatea „Capitala Tineretului 2023” a fost organizată de către Asociația Obștească „Făclia”, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni și Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret.

Precizăm că municipiul Ungheni a fost declarat „Capitala Tineretului 2023” de către Ministerul Educației și Cercetării la finele anului 2022, Ungheniul fiind și prima Capitală a Tineretului în Republica Moldova – în anul 2011.

Pentru a vedea fotografii de la activitățile organizate la Ungheni, accesați pagina de Facebook a CNSM.