Nivelul precar de salarizare, condițiile dificile de muncă, motivarea insuficientă a cadrelor, lipsa de tineri specialiști, necesitatea unei mai bune promovări a politicilor de susținere a salariaților din cultură la nivel național – sunt doar o parte dintre problemele abordate de colectivul de muncă de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care au avut luni, 13 februarie, o întrevedere cu președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu.
La întrevedere a participat Nicolae Dohotaru, director general al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, reprezentanții organizației sindicale primare din cadrul instituției, Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC), Nadejda Andronic, vicepreședinta FSLC.
Părțile au discutat despre problemele social-economice cu care se confruntă salariații din cultură, au fost informați despre activitatea Confederației din ultima perioadă, inclusiv în domeniul promovării drepturilor și intereselor salariaților din ramură, eforturile centrului sindical național-ramural îndreptate spre susținerea salariaților, membrilor de sindicat.
Nicolae Dohotaru, director general al instituției, a menționat că carențele care încă mai există în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar prejudiciază grav interesele salariaților din cadrul instituției și necesită a fi revăzută. Din cauza salariilor mici, instituția riscă să rămână fără artiști, iar angajații nu sunt suficient de motivați să rămână să lucreze în teatru. Directorul instituției s-a referit și la alte probleme cu care se confruntă teatrul de mai mulți ani. El și-a exprimat speranța că organizațiile sindicale se vor implica în continuare în soluționarea acestora și vor fi alături de artiști.
La rândul său, Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că salariații din cultură sunt cei care ne duc faima peste hotarele țării, iar cultura trebuie să devină un domeniu prioritar în politicile de guvernare. În dialog cu sindicaliștii, președintele CNSM a reiterat importanța fortificării organizațiilor sindicale primare la nivel național, și s-a arătat deschis să dezvolte relațiile de colaborare.
Totodată, conducerea Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură a comunicat despre acțiunile întreprinse în procesul de consultări și negocieri cu ministerul de resort, soluționarea problemei salariilor mici în ramura culturii fiind permanent pe agenda de priorități a federației.
De asemenea, în semn de apreciere pentru activitate îndelungată și responsabilă în instituție, contribuție și devotament în dezvoltarea mișcării sindicale, Victor Burla, membru al comitetului sindical de la teatru, a primit din partea CNSM diplomă de merit.
Precizăm că vizita la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” are loc în contextul desfășurării unui proces amplu de consolidare a capacităților organizațiilor sindicale primare din Republica Moldova, în conformitate cu prioritățile Confederației trasate la Congresul IV al CNSM din iunie 2022. Anterior, vizite similare au avut loc și la alte întreprinderi și instituții din diferite ramuri ale economiei naționale.