IMG-2766

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) – Igor Zubcu, președinte, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte și delegația de la Biroul Organizației Internaționale a Muncii pentru Activitățile Lucrătorilor (ILO-ACTRAV), condusă de Maria Helena Andre, directoarea ILO-ACTRAV, au avut astăzi, 6 septembrie, o întrevedere cu Prim-ministra Natalia Gavrilița.

Cei prezenți și-au exprimat interesul pentru consolidarea cooperării dintre Republica Moldova și Organizația Internațională a Muncii pentru a îmbunătăți dialogul social și situația de pe piața muncii, respectarea drepturilor salariaților și promovarea intereselor lor, ratificarea și implementarea Convențiilor OIM.

Reprezentanții CNSM și OIM s-au referit la implementarea mai multor proiecte importante privind instruirea tinerilor, consolidarea capacităților de negocieri colective la nivel de teritoriu, tranziția spre economia formală, elaborarea materialelor informaționale pentru desfășurarea campaniilor de sensibilizare.

De asemenea, s-a discutat despre eforturile partenerilor sociali pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, reluarea activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, modificarea legislației în domeniul salarizării prin care a fost stabilit un salariu minim unic pe țară, negocierile dintre partenerii sociali privind un nou cuantum al salariului minim, care să fie pus în aplicare începând cu 1 ianuarie 2023.

Oficialii au salutat importanța colaborării dintre OIM și partenerii sociali din Republica Moldova în privința implementării Programului de țară privind munca decentă pentru anii 2021-2024, centrat pe crearea de locuri de muncă și angajarea tinerilor, condiții de muncă sigure, respect pentru dreptul la muncă și un dialog social mai bun. Totodată, s-a menționat importanța semnării Declarației de cooperare dintre CNSM și ILO-ACTRAV  pentru anii 2022-2023, care urmărește îmbunătățirea muncii decente și a justiției sociale în Republica Moldova.