Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat astăzi, 15 mai, la Florești, un seminar de instruire dedicat implementării Convenției nr. 190 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind violența și hărțuirea în lumea muncii. La eveniment au participat peste 40 de sindicaliști din raion.
La seminar a fost prezentă Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, care a informat participanții despre activitățile curente ale CNSM, prioritățile mișcării sindicale din țara noastră, temele ce vor fi discutate în cadrul ședinței Consiliului General al CNSM din săptămâna următoare, precum și despre lansarea în timpul apropiat a campaniei de informare cu genericul „Lucrează legal pentru un viitor asigurat!”.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual pe 15 mai, vicepreședinta CNSM a subliniat importanța ratificării Convenției OIM nr. 156 privind egalitatea de șanse și tratament pentru lucrătorii cu responsabilități familiale și a vorbit despre propunerile CNSM privind susținerea tinerilor specialiști din diverse ramuri ale economiei naționale, inclusiv din sectorul real.
În cadrul activității, organizată cu sprijinul reprezentantului CNSM în raionul Florești, Grigore Bumbac, participanții au beneficiat de o prezentare susținută de Ana Moldovanu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM. Aceasta a explicat prevederile Convenției nr. 190, importanța acesteia și implicarea activă a CNSM în procesul de ratificare de către Republica Moldova.
De asemenea, au fost discutate metodele de prevenire și combatere a violenței în lumea muncii și au fost oferite informații utile privind pașii pe care trebuie să îi urmeze persoanele care au avut de suferit, inclusiv în cazurile de violență bazată pe gen.
Reamintim că Convenția nr. 190 a OIM reprezintă un instrument internațional de referință, fiind primul standard global care abordează în mod direct violența și hărțuirea în lumea muncii. Împreună cu Recomandarea nr. 206, aceasta oferă un cadru coerent de acțiune pentru promovarea justiției sociale. Republica Moldova a ratificat Convenția la 28 decembrie 2023.
Această activitate face parte din eforturile CNSM de a promova un mediu de muncă sigur, echitabil și demn. Organizarea unor asemenea seminare contribuie la informarea și responsabilizarea membrilor de sindicat, iar promovarea Convenției nr. 190 reflectă angajamentul ferm al CNSM față de combaterea violenței în câmpul muncii și consolidarea unui climat bazat pe respect și demnitate în lumea muncii.