Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a avut astăzi, 8 noiembrie, o întrevedere cu Andreas Schaller, șeful departamentului “Relații Bilaterale și Internaționale” în cadrul Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Asistență și Protecția Consumatorilor din Austria. De asemenea, la întrevedere a participat Martin Muehlbacher, atașat și consilier pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Îngrijire și Protecția Consumatorului, din cadrul Ambasadei Republicii Austria.
Discuțiile au vizat implementarea proiectului „Protecția socială și sindicatele din Moldova”, realizarea proiectelor comune în domeniul protecției sociale, incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile și rolul sindicatelor în acest proces, dezvoltarea dialogului social la nivel național.
În cadrul întrevederii, Igor Zubcu, președinte CNSM, a mulțumit pentru sprijinul acordat de Austria la implementarea mai multor activități importante în domeniul protecției sociale, inclusiv desfășurate în cadrul proiectului „Protecția socială și sindicatele din Moldova”. „Ne dorim să intensificăm cooperarea și schimbul de bune practici pentru a îmbunătăți nivelul de protecție și securitate socială a lucrătorilor din Republica Moldova”, a accentuat liderul sindical.
La rândul său, Andreas Schaller, șeful departamentului “Relații Bilaterale și Internaționale” în cadrul Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Asistență și Protecția Consumatorilor din Austria, a apreciat relațiile de bună cooperare și rezultatele atinse în cadrul proiectelor desfășurate în Republica Moldova. Andreas Schaller a reiterat sprijinul și deschiderea Austriei de a susține în continuare demersurile CNSM în domeniul protecției sociale și consolidării parteneriatului social.
Părțile au făcut, de asemenea, un schimb de opinii despre problemele existente în sistemul de asistență socială, nivelul insuficient de salarizare a angajaților din acest domeniu, solicitările CNSM cu privire la necesitatea majorării salariului minim, reformele necesare în sistemul de protecție socială, susținerea persoanelor vulnerabile în perioada rece a anului, implicarea CNSM în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și alte subiecte de interes comun.
Precizăm că, proiectul „Protecția socială și sindicatele din Moldova” este implementat de CNSM, de comun cu Fundația „SOLIDAR” (Austria) și suportul financiar al Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Asistență și Protecția Consumatorilor din Austria, scopul căruia constă în transferul de expertiză din Austria și instituțiile europene către Republica Moldova. Unul dintre aspectele importante abordate în cadrul proiectului dat vizează incluziunea socială a grupurilor vulnerabile și anume persoanele cu dizabilități.
În context, menționăm că în perioada 25-26 noiembrie 2024, CNSM, cu susținerea Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Asistență și Protecția Consumatorilor din Austria și Fundației „SOLIDAR”, va organiza la Chișinău seminarul cu genericul „Incluziunea persoanelor cu dizabilități în sistemul de protecție socială”, în cadrul căruia va fi abordată experiența Austriei în domeniul dat și măsurile de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova.