Circa 20 de inspectori de muncă, reprezentanți ai Inspectoratului Muncii al Sindicatelor și Inspectoratului de Stat al Muncii, participă în perioada 6-8 noiembrie curent la un atelier de lucru cu privire la măsurile de prevenire și eradicare a violenței și hărțuirii la locul de muncă, desfășurat la Chișinău, în incinta Institutului Muncii, de către Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Potrivit organizatorilor, OIM s-a angajat să asiste inspectorii de muncă în eforturile acestora de a îmbunătăți condițiile de muncă ale angajaților din întreaga lume, prin abordarea violenței și a hărțuirii ce se petrec în mediul de lucru. În legătură cu aceasta, OIM a elaborat un Ghid suport pentru inspectorii de muncă, însoțit de un program de formare specializată.

În cadrul atelierului de lucru, inspectorii de muncă participă la diverse sesiuni interactive, pentru a-și spori abilitățile de detectare a cazurilor de violență și hărțuire la locul de muncă, dar și cum să discute cu angajații pentru ca aceștia să raporteze cazurile respective.

De asemenea, au fost prezentate mai multe statistici relevante conform cărora aproape 1 din 4 lucrători (22,8%) s-a confruntat cu o anumită formă de violență și hărțuire la locul de muncă în timpul vieții profesionale, aproximativ 30% dintre femei declară că au experimentat violență și hărțuire la locul de muncă, comparativ cu 22% dintre bărbați.

Conform datelor statistice comunicate în cadrul atelierului, violența fizică afectează mai mult bărbații, violența psihologică și sexuală sunt mai frecvent experimentate de femei, aproape 23% dintre femei s-au confruntat cu violență psihologică, comparativ cu aproximativ 17% dintre bărbați, circa 9% dintre femei sunt afectate de violența sexuală, comparativ cu 2,5% dintre bărbați.

Amintim că Republica Moldova a ratificat Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii la finalul anului 2023. Convenția 190 a fost adoptată la Geneva, la 21 iunie 2019 și a intrat în vigoare la 25 iunie 2021. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 36 de state.

Este de menționat că, pe pagina web a CNSM pot fi accesate mai multe informații utile despre Convenția OIM nr. 190, inclusiv broșuri, ghiduri, informații legislative, noutăți. Pentru detalii, accesați link-ul: http://sindicate.md/c190/