Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în parteneriat cu Fundația „Friedrich-Ebert-Stiftung” Moldova, au desfășurat joi, 10 octombrie 2024, la Chișinău, în incinta Institutului Muncii, o activitate de evaluare a proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă”. Pe parcursul anului curent, 266 de tineri din 10 raioane ale Republicii Moldova au fost instruiți în cadrul mai multor sesiuni de informare, pentru o mai bună cunoaștere a drepturilor la locul de muncă.

Prezentă la activitate, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, s-a referit la mai multe date și analize sociologice care arată tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește intențiile tinerilor de a pleca din țară în străinătate și situația tinerilor pe piața muncii, inclusiv discrepanțele dintre cerinețele și așteptările mediului de afaceri și competenețele pe care le obțin tinerii care absolvesc instituții de învățământ profesional-tehnice.

Vicepreședinta CNSM a menționat că proiectul „Drepturile tinerilor la locul de muncă” are drept scop sporirea cunoștințelor tinerilor absolvenți despre drepturile lor ca viitori angajați și creșterea oportunităților de adaptare la cerințele pieței forței de muncă din Republica Moldova.

„Fundația „Friedrich-Ebert-Stiftung” Modova are trei obiective principale pe care le promovează – democrația, integrare europeană și echitatea socială. În acest context, prin intermediul acestui proiect ne-am propus să contribuim la abilitarea tinerilor din Republica Moldova astfel încât să devină parte a sistemului de echitate socială, și să oferim suport tinerilor care sunt o categorie vulnerabilă pe piața muncii”, a subliniat Dan Palihovici, coordonator Program Politici Sociale la Fundația „Friedrich-Ebert-Stiftung” Moldova.

La activitate au participat parteneri din diferite raioane care au contribuit la buna desfășurare a acestui proiect la nivel teritorial, reprezentanți ai CNSM în teritoriu, instituții de învățământ, centre de tineret, incubatoare de afaceri, inclusiv membri ai Comisiei de Tineret a CNSM. Formatorii proiectului au comunicat despre experiența acumulată în procesul de instruire a tinerilor.

În cadrul activității de evaluare a proiectului, mai mulți vorbitori au comunicat diferite aspecte legate de politicile în domeniul sporirii angajabilității tinerilor pe piața muncii, printre care: Lucia Argint, șef secție Evaluare și monitorizare în învățământul general, în cadrul Direcției generale politici în învățământul general, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Raisa Dogaru, directoare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Daniela Munca-Aftenev, șef adjunct, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, Irina Covriga, președinte MentorMe, Violeta Vrabie, coordonatoare națională de proiect  a Organizației Internaționale a Muncii în Republica Moldova.

Precizăm că în cadrul proiectului au fost elaborate 6 tipuri de pliante, la tematicile ce vizează drepturile tinerilor, actualizate și editate, distribuite ca material informativ tinerilor la seminare și parților implicate din teritoriu, drept material informativ și pentru alți tineri. De asemenea, a fost elaborat un spot publicitar de sensibilizare în ceea ce privește riscurile la care se expun tinerii care acceptă să muncească în condiții informale.

Datele statistice privind relația tinerilor cu piața muncii ne indică că doar 29 de tineri din 100 sunt plasați în câmpul muncii, pe când în jur de 67 sunt inactivi dintre care mai puțin de jumătate sunt încadrați în procesul de studii și formare profesională, ceilalți fie plecați peste hotare (23,8%), fie casnic (16%), sau sunt în altă situație. De asemenea, 2 din 5 șomeri înregistrați sunt tineri (16-29 ani), iar 4 tineri din 25 sunt în căutarea unei vieți mai bune peste hotare.