Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii (OIM), a organizat joi, 19 septembrie, un seminar de instruire a membrilor Comisiei pentru consultări și negocieri colective din raionul Cahul, inclusiv cu participarea liderilor sindicali din diferite ramuri.

În cadrul activității, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a comunicat despre prioritățile CNSM și suportul acordat de OIM în ceea ce privește dezvoltarea parteneriatului social la nivel teritorial și consolidarea capacităților membrilor Comisiilor pentru consultări și negocieri colective. De asemenea, vicepreședintele CNSM a comunicat despre realizările CNSM și obiectivele pentru perioada următoare.

Sergiu Morari, consilier principal al CNSM, și Ana Moldovanu, consilier superior al Departamentului protecție social-economică al CNSM, au comunicat celor prezenți despre mecanismele de impulsionare a parteneriatului social la nivel teritorial și modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice.

Maria Cotorobai, reprezentanta CNSM în raionul Cahul, a subliniat că activitatea a fost una de maxim interes pentru participanți, care au avut posibilitatea să abordeze diverse probleme și să afle răspunsuri la întrebări legate de sistemul de asigurări sociale, pensii, indemnizații, probleme cu care se confruntă partenerii sociali din diverse ramuri.

Reprezentanta CNSM în raionul Cahul s-a referit de asemenea la prevederile Convenției Colective (nivel teritorial), obiectivele noii componențe a Comisiei pentru consultări și negocieri colective din raionul Cahul, recent constituite, menționând totodată activismul manifestat de participanții la seminar care au aflat informații utile.

Precizăm că astfel de activități de instruire au fost organizate de CNSM, în cooperare cu OIM, și în alte raioane ale Republicii Moldova pentru a dezvolta parteneriatul social la nivel teritorial.