În contextul marcării sărbătorii profesionale Ziua lucrătorului din construcții și aniversării a 30 ani de parteneriat social în ramura construcțiilor, la data de 14 septembrie, a fost organizat un eveniment festiv pentru a celebra munca profesioniștilor din construcții și a discuta despre realizările și obiectivele partenerilor sociali din ramură.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, organizațiilor sindicale și patronale din România. Activitatea a fost organizată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cooperare cu Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „Sindicons” și Federațiile Patronatelor din construcții.

Conducători ai instituțiilor menționate au venit cu mesaje de felicitare adresate muncitorilor din ramură, tuturor celor care contribuie la dezvoltarea ramurii construcțiilor, partenerilor sociali, partenerilor din România pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor.

În mesajele celor prezenți la eveniment s-a menționat despre rezultatele obținute de către partenerii sociali în procesul de consultări și negocieri, semnarea Convenției colective, inițiativele promovate de partenerii sociali la nivel de ramură pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, combaterea economiei informale, soluționarea problemelor la masa de dialog.

În cadrul evenimentului, a avut loc premierea învingătorilor la concursul „Cel mai iscusit în profesie”, ediția 2024, au fost înmânate diplome din partea partenerilor sociali și distincții de stat. De asemenea, a fost organizat un program cultural cu participarea mai multor interpreți autohtoni și colective artistice.

Conform datelor statistice, circa 30 de mii de moldoveni lucrează în domeniul construcțiilor, minerit și în industria materialelor de construcții.