La 26 iulie curent, conducerea Federației Sindicatelor Lucrătorilor Instituțiilor Bancare și de Asigurări din Republica Moldova “SIBA”, cu participarea președintei comitetului sindical de la Banca Comercială “EXIMBANK” SA, au discutat în cadrul unei videoconferințe cu reprezentanții organizației sindicale italiene “First Cisl” – Federația Italiană a Rețelelor Terțiare de Servicii, care este o uniune a lucrătorilor din bănci, asigurări, finanțe și colectări, despre perspectivele de dezvoltare a relațiilor de colaborare.

În cadrul dialogului, părțile s-au referit la particularitățile activității organizațiilor sindicale în sfera bancară din Republica Moldova și Italia, au făcut un schimb de informații despre activitățile desfășurate, cum are loc procesul de consultări și negocieri colective, mecanismele de dialog la nivel de unitate, beneficiile apartenenței la sindicate, mecanisme de recrutare sindicală, prevederile incluse în contractele colective de muncă, precum și alte subiecte de interes.

De asemenea, s-a discutat despre libertatea de asociere în sindicate în Republica Moldova și Italia, particularitățile dialogului dintre reprezentanții salariaților și angajatori, garanțiile sociale de care beneficiază sindicaliștii din sfera bancară, modalități de a efectua schimb de experiență și de a dezvolta diverse activități comune care au drept obiectiv promovarea drepturilor și apărarea intereselor membrilor de sindicat.

Părțile s-au referit și la intențiile de a renegocia contractul colectiv de muncă de la Banca Comercială “EXIMBANK” SA din Republica Moldova, care face parte din Grupul internațional INTESA SANPAOLO, și au făcut un schimb de opinii pe marginea acestui subiect.

Precizăm că “First Cisl” a fost fondată în anul 2015 și face parte din Confederazione Italiana Sindacati Lavoratori (CISL), una dintre cele mai mari organizații sindicale din Italia. “First Cisl” reprezintă interesele membrilor de sindicat din cadrul Grupului internațional INTESA SANPAOLO din Italia.