Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a avut astăzi, 20 iunie, o întrevedere cu Vera dos Santos Costa, manager de program al Biroului Organizației Internaționale a Muncii al Activităților Lucrătorilor (ACTRAV) din cadrul Centrului Internațional de Formare al Organizației Internaționale a Muncii (ITCILO).

În cadrul discuției, au fost abordate subiecte de actualitate, printre care activitatea mișcării sindicale din Republica Moldova, situația social-economică din țară, prioritățile CNSM în domeniul formării sindicale, precum și perspectivele de dezvoltare a relațiilor de colaborare dintre CNSM și ACTRAV în domeniul educațional în perioada 2024-2025.

Liderul sindical a subliniat că dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre CNSM și ACTRAV va contribui la consolidarea organizațiilor sindicale din țara noastră, inclusiv prin organizarea unor activități de instruire desfășurate de ACTRAV la Chișinău, pentru a efectua schimb de experiență și bune practici, și a mulțumit pentru suportul acordat de ACTRAV în cadrul mai multor activități comune.

La rândul său, Vera dos Santos Costa, manager de program al ACTRAV din cadrul ITCILO, a apreciat activitățile desfășurate de CNSM în domeniul educației și formării activului sindical, subliniind că sindicatele au un rol important în contextul procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este imperativ ca vocea sindicatelor să fie auzită pentru a proteja interesele și drepturile lucrătorilor.

Precizăm că Vera dos Santos Costa, manager de program al ACTRAV din cadrul ITCILO, participă săptămâna curentă în cadrul unei activități internaționale de instruire organizată de ACTRAV și ITCILO în cooperare cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. La activitate, găzduită de Institutul Muncii, participă peste 20 de sindicaliști din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Republica Moldova, Turcia și Uzbekistan. Subiectul principal al activității se referă la consolidarea capacităților organizațiilor sindicale în contextul atingerii celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă trasate de către Organizația Națiunilor Unite.