În semn de apreciere pentru activitate îndelungată și rodnică, înalt profesionalism, apărarea eficientă a drepturilor membrilor de sindicat, patru lideri sindicali din raionale Briceni, Glodeni, Edineț și Căușeni au primit cea mai înaltă distincție sindicală – „Insigna de Onoare a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM)”.

Distincțiile au fost înmânate de către vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc, în cadrul seminarului de instruire cu genericul ”SINDICATUL pentru noi, NOI pentru sindicat”, organizat de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova la data de 11 iunie curent.

De asemenea, în contextul marcării Zilei Sindicalistului, patru lideri sindicali au primit Diploma de merit a CNSM, iar 4 lideri au primit din partea conducerii Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova Diplome de mențiune a FSLC.

Vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc, a apreciat munca liderilor sindicali din ramura culturii în promovarea mesajului sindical, care s-au remarcat prin activitate meritorie și devotament în consolidarea sindicatului de ramură și dezvoltarea mișcării sindicale din Republica Moldova.

La rândul său, Nicolae Garaz, președintele FSLC, a salutat participanții și a menționat importanța instruirii și perfecționării competențelor liderilor sindicali, în scopul exercitării eficiente a funcției și realizării misiunile sindicale de apărare a drepturilor și intereselor social-economice, colective și individuale ale membrilor de sindicat.

La activitate au participat reprezentanții CNSM – Eugeniu Covrig, șef al Departamentului juridic, Ana Moldovanu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică, și reprezentanții FSLC – Nadejda Andronic, vicepreședinta FSLC, Tatiana Cazacu, șefa Secției protecție juridică și social economică, Tatiana Țulea, șefa Secție Finanțe, contabilitate și asigurări sociale.

Sindicaliștii au fost informați despre următoarele subiecte: rolul sindicatelor în societate și unitatea economică; baza legislativă a activității centrelor și organizațiilor sindicale; contribuția sindicatelor la protecția social-economică a membrilor de sindicat; rolul liderului sindical în promovarea imaginii sindicatelor.

Participanții la activitate au primit „Ghidul liderului organizației sindicale primare”, elaborat de specialiștii CNSM, care include informații cu privire la drepturile sindicale și dreptul muncii, parteneriat social, protecție social-economică, securitate și sănătate în muncă, management sindical, activitate financiară.

De asemenea, sindicaliștii din cultură au avut posibilitatea să discute cu conducerea și reprezentanții CNSM și a FSLC despre activitatea și prioritățile sindicatelor în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, mecanismele de dezvoltare a parteneriatul social și negocierile colective la nivel teritorial, modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice, unele probleme cu care se confruntă partenerii sociali la nivel ramural și teritorial.