În ajunul Zilei Sindicalistului, marcată anual la 7 iunie, la Ungheni, în parcul „Micul Cluj”, a fost organizată o campanie de informare și sensibilizare a populației despre rolul și activitatea mișcării sindicale în procesul de promovare a drepturilor și intereselor salariaților, membri de sindicat.

Rodica Lupu, reprezentanta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) din Ungheni, organizatoarea campaniei, a menționat că o echipă de studenți, membri de sindicat de la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, au împărțit pliante cu diferite tematici despre protecția social-economica a membrilor de sindicat, motivația apartenenței la sindicat, drepturile tinerilor încadrați în câmpul muncii, dar și despre realizările CNSM în ultima perioadă.

De asemenea, președinți ai sindicatelor ramurale au comunicat despre cum să negociezi într-un mod eficient prevederile unui contract individual de muncă, dar și al unui contract colectiv de muncă la nivel de unitate.

„Am vorbit și despre beneficiile angajării oficiale în câmpul muncii, riscurile la care se expun persoanele care acceptă să muncească în condiții de economie informală, fără a avea o protecție socială adecvată. Preconizăm să organizăm o altă activitate de informare vineri, 7 iunie, de Ziua Sindicalistului”, a precizat Rodica Lupu.

Ziua Sindicalistului este marcată anual, după ce la 7 iunie 2007 cele două centre sindicale naţionale-interramurale (Confederația Sindicatelor din Republica Moldova și Confederația Sindicatelor Libere „Solidaritate”) au adoptat hotărârea istorică de reîntregire a mișcării sindicale din țară, prin fuzionarea lor și crearea unui singur centru – Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.