Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au efectuat joi, 4 aprilie, o vizită de lucru în raionul Cantemir unde a fost organizat seminarul de instruire cu genericul „Protecția social-economică și juridică a membrilor de sindicat”, cu participarea mai multor sindicaliști din raion și reprezentanților administrației publice locale (APL).

La activitate au participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte a CNSM, Pavel Culicovschi, președinte al raionului Cantemir, Ludmila Țurcanu, reprezentanta CNSM în raionul Cantemir, Eugen Covrig, șef al Departamentului juridic a CNSM și Polina Fisticanu, șefă a Departamentului protecție social-economică  a CNSM.

Pavel Culicovschi, președinte al raionului Cantemir, a venit cu un mesaj de salut în care a subliniat importanța dezvoltării dialogului social, fortificării rolului organizațiilor sindicale la toate nivelurile, și și-a arătat deschiderea de a consolida cooperarea dintre APL și organizațiile sindicale din raion.

În cadrul activității, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte a CNSM, a comunicat despre principalele realizări ale Confederației în ceea ce privește majorarea salariului minim, majorarea salariilor pentru unele categorii de angajați din sectorul bugetar și eforturile CNSM pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar și cel real, procesul de consultări și negocieri colective la nivel național, inițiativele CNSM promovate în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Participanții la seminar au subliniat necesitatea dezvoltării dialogului social la nivel teritorial și intensificarea colaborării cu administrația publică locală și mediul de afaceri din raion. Sindicaliștii au aflat de la reprezentanții CNSM informații detaliate despre modificările și completările operate recent în Codul Muncii, subiecte cu privire la protecția social-economică a salariaților, membri de sindicat.

Ludmila Țurcanu, reprezentanta CNSM în raionul Cantemir, a precizat că această activitate a fost foarte utilă pentru participanți, care au avut posibilitatea să adreseze diverse întrebări cu privire la salarizare, discrepanțele și inechitățile care încă mai există în domeniul salarizării angajaților din sfera bugetară, inclusiv a funcționarilor publici, subiectele abordate fiind apreciate de reprezentanții centrelor sindicale național-ramurale din raion prezenți la seminar.