Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a lansat astăzi, 3 aprilie, o nouă ediție, jubiliară, cu numărul X, a Școlii Sindicale din Moldova. La evenimentul de lansare, care s-a desfășurat în incinta Institutului Muncii, au participat conducerea CNSM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanții Institutului Muncii, precum și absolvenții edițiilor anterioare ale Școlii Sindicale din Moldova.

La ediția din acest an participă 41 de cursanți, reprezentanți ai 15 centre sindicale național-ramurale. Pe parcursul a mai multor sesiuni de studii, ghidați de mentorii proiectului, cursanții își vor dezvolta competențele și abilitățile necesare pentru desfășurarea activităților de management sindical de succes, vor face schimb de bune practici și experiență, iar la final vor implementa diverse proiecte.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că Școala Sindicală din Moldova este un proiect educațional inovativ, care are la bază standardele europene în domeniul formării sindicale, menit să contribuie la consolidarea capacităților mișcării sindicale din Republica Moldova și la formarea unei noi generații de sindicaliști.

Liderul sindical a comunicat despre importanța acestui proiect pentru mișcarea sindicală și a îndemnat cursanții să promoveze valorile lumii muncii precum justiția socială, dialogul social, solidaritatea, echitatea socială, și să profite din plin de oportunitățile pe care le oferă Școala Sindicală din Moldova în materie de instruire, dezvoltarea competenților personale și profesionale, care presupune fortificarea capacităților în diverse domenii.

În cadrul evenimentului de lansare a noii ediții a Școlii Sindicale din Moldova, mai mulți absolvenți a edițiilor anterioare au împărtășit din experiența lor și au îndemnat cursanții să fie activi, entuziaști, deschiși să acumuleze noi cunoștințe, să lege prietenii și să participe la toate activitățile planificate în cadrul proiectului, iar ulterior să dezvolte proiecte cu impact, de care vor beneficia salariații, membrii de sindicat, la nivel de unitate.

În perioada aprilie-septembrie 2024, cursanții vor fi instruiți în domenii precum managementul sindical, dialog social, legislația muncii, politici social-economice, solidaritatea sindicală, egalitate de gen, managementul proiectelor, comunicare și promovare, analiza economico-financiară a întreprinderilor ș.a.

Precizăm că Școala Sindicală din Moldova este un proiect educațional implementat de CNSM în comun cu Institutul Muncii din anul 2012, inițial fiind dezvoltat cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Federației Sindicatelor din Austria (ÖGB), Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică a Austriei, Ambasadei Austriei la Chișinău, obiectivul general al Școlii fiind consolidarea organizațiilor sindicale primare în scopul apărării și promovării drepturilor salariaților, membri de sindicat.

Până la momentul actual, la Școala Sindicală din Moldova au fost instruiți 166 de participanți care au reușit ulterior să avanseze în funcții sindicale, să participe mai activ în procesele decizionale la nivel de unitate economică, de structuri teritoriale și centre sindicale național-ramurale.