Creşterea salariilor, condiţii decente de muncă şi adoptarea unor politici privind securitatea la locul de muncă. Asta îşi doresc toţi agajaţii din Republica Moldova. Mesajul acestora s-a făcut auzit la Gala organizaţiilor sindicale primare, care a avut loc la Chişinău.

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindecatelor susţin că una dintre problemele angajaţilor din Republica Moldova sunt salariile mici raportate la actualele preţuri şi servicii, dar şi plăţile neoficiale.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Eu cred că noi putem să ne unim eforturile pentru a avea intervenţii mult mai efciente pentru a reduce munca neformală în sectoare precum ar fi: horeca, agricultura, sectorul construcţiilor”.

Domenii importante precum Educaţia sau Sănătatea se confruntă cu o migraţie masivă a tinerilor specialişti.

AUREL POPOVICI presedinte al Federației Sindicatelor Sănătăţii: „Una dintre priorităţi este de a solicita împreună cu partenerii de dialog social, Ministerul Sănătăţii, de a continua acele investiţii în domeniul de sănătate, de a continua creşterea salariilor lucrătorilor medicali pentru a benificia atât pacienţii, cât şi angajaţii din sistem”.

GHENADIE DONOS preşedinte al Federației Sindicatelor Educației și Științei: „Principala problemă pe care o punem în faţa guvernării este de a aduce salariul din educaţie să fie egal cu cel mediu al Republicii, adică 5-10 procente majorări salariale, lucru care se va întâmpla în mai, iunie, anul acesta”.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a fost fondată în 2007 şi are aproape 300 de mii de membri. Printre obiectivele organizaţiei sunt reprezentarea şi protejarea la nivel naţional a drepturilor şi intereselor social-economice, profesionale, de muncă, ale membrilor.

Sursa: https://tvrmoldova.md/article/d1406487c7f82b6f/la-chisinau-a-avut-loc-gala-organizatiilor-sindicale-primare-din-republica-moldova.html