Peste 40 de lider de sindicat, reprezentanți ai mai multor centre sindicale național-ramurale din raionul Leova, au fost instruiți săptămâna trecută de către specialiștii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Vasile Siloci și Vladimir Gorban, în cadrul unui seminar în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).
Potrivit lui Vasile Siloci, inspector de muncă, au abordat probleme care se referă la etapele de instruire a lucrătorilor în domeniul SSM, atestarea locurilor de muncă, elaborarea planului de protecție și prevenire, comunicarea și cercetarea accidentelor de muncă, respectarea prevederilor Codului muncii, Convenției colective din ramura educației, contractului individual și colectiv de muncă cu referire la normele în domeniul SSM.
Reprezentanta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în raion, Maria Mateciuc, organizatoarea seminarului, a menționat ca domeniul SSM este unul extrem de important pentru sindicaliști. Ea a specificat că atât reprezentanții angajatorilor cât și reprezentanții lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul SSM trebuie să fie permanent instruiți în domeniul SSM, să cunoască setul de documente și măsuri pentru prevenirea și reducerea riscurilor profesionale, pentru a proteja eficient lucrătorii și a elimina factorii de risc.
În cadrul activității au fost abordate cele mai importante aspecte privind SSM: reglementări și cerințe minime; obligațiile angajatorului și drepturile lucrătorilor; instruirea corespunzătoare a salariaților; constatarea stării de pericol grav și imediat de accidentare și aplicarea măsurilor de securitate ce se impun; acordarea primului ajutor medical și examenul medical; utilizarea mijloacelor de protecție individuale și colective; răspunderea pentru încălcarea actelor normative.
Participanții la seminar și-au exprimat speranța că organele de resort vor depune mai multe eforturi pentru a îmbunătăți situația în domeniul SSM, prin elaborarea unui cadru legislativ și normativ adecvat de finanțare și de fortificare a sănătății salariaților, profilaxia bolilor profesionale, asigurarea protecției social-economice în cazul producerii accidentelor de muncă.
Totodată, la solicitarea Federației Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova, inspectorii de muncă au efectuat o vizită de lucru la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova, unde s-a desfășurat o activitate de instruire cu privire al respectarea normelor de securitate în cadrul instituției.
Precizăm că în perioada următoare reprezentanții Inspectoratului Muncii al Sindicatelor vor participa în calitate de formatori la mai multe activități de instruire care se vor desfășura la nivel teritorial în orașele Comrat și Taraclia. Inspectorii de muncă vor acorda suport metodologic în domeniul SSM, vor identifica și clarifica un șir de aspecte ce se referă la reglementarea activităților de prevenire a riscurilor profesionale și de protecție a salariaților la locul de muncă.