Prioritățile partenerilor sociali pentru următoarea perioadă vor fi discutate în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), planificată pentru data de 26 ianuarie 2023. Despre aceasta s-a discutat recent, în cadrul ședinței Biroului executiv al comisiei tripartite.

Reprezentanții Guvernului, Sindicatelor și Patronatelor vor pune în discuții planul de activitate al CNCNC pentru semestrul I al anului 2024, vor examina mai multe subiecte cu privire la protecția social-economică a populației, inclusiv chestiunea legată de stabilirea (adecvarea) salariului minim pe țară.

Înainte de ședința planificată pentru data de 26 ianuarie, va fi convocat grupul tehnic de lucru în vederea reglementării mecanismului de stabilire (adecvare) a salariului minim pe țară, instituit conform deciziei aprobate în ședința CNCNC din 13.10.2023.

Grupul respectiv va discuta pe marginea subiectului cu privire la reexaminarea salariului minim, astfel încât la ședința comisiei să fie definitivată o viziune comună a partenerilor sociali asupra etapelor de reexaminare a salariului minim pentru atingerea țintelor stabilite de Directiva UE 2041/2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Amintim că, Comisia națională pentru consultări și negocieri colective este un organ tripartit autonom de interes public al parteneriatului social care se constituie pentru soluționarea problemelor ce țin de domeniul muncii și a problemelor social-economice, pentru dezvoltarea parteneriatului social la nivel național.

Foto simbol