Cadre didactice și personal auxiliar de la sute de instituții de învățământ din diferite localități ale Republicii Moldova, grădinițe, școli, universități, au participat astăzi, 29 noiembrie, la o acțiune sincronizată de sensibilizare a opiniei publice și a Guvernului Republicii Moldova asupra urgentării adoptării Legii antiviolență contra cadrelor didactice și necesității majorării salariilor angajaților din ramura educației. Acțiunea a fost organizată de Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ).

Startul activității a fost dat în dimineața zilei de astăzi în incinta Instituției Publice Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, unde Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova și CMC a FSEȘ au organizat o acțiune de sensibilizare, cu participarea conducerii FSEȘ și colectivului de muncă de la liceu.

Sindicaliștii au scandat „Nu neglijați cadrele didactice”, „Stop violenței în școală! ”, „Vrem dreptate!”, „Vrem salarii decente!”, „Ocrotiți pedagogii!”, „Prețuiți munca pedagogilor!”, „STOP Bulling”, „STOP violenței în școală”, „Vrem să muncim acasă”, „Merităm salarii decente”.

Tot astăzi, sindicaliștii din educație au organizat o conferință de presă la care a participat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, Nadejda Lavric, vicepreședinta FSEȘ, Margareta Sîrbu, președinta CMC a FSEȘ. Conferința de presă cu participarea conducerii CNSM și FSEȘ poate fi accesată aici.

Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a specificat că scopul acțiunii este sensibilizarea Guvernului și a opiniei publice asupra problemelor arzătoare din domeniu, și anume: creșterea veniturilor angajaților din sistemul educațional, condiții decente de muncă și salarii decente, necesitatea elaborării unor măsuri de protecție, inclusiv a cadrelor didactice, față de violența din școală.

Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a remarcat că salariul mediu din educația spre regret este mai mic decât salariul mediu pe economie cu circa 20 la sută, însă educația trebuie să fie o prioritate la nivel de țară, iar salariile cadrelor didactice și ale personalului auxiliar din educație necesită a fi majorate pentru a avea o muncă decentă în educație, a păstra și motiva specialiștii, a atrage tineri specialiști și a minimiza efectele migrației forței de muncă care are un impact negativ asupra situației în ramură.

De asemenea, liderul sindical s-a referit la eforturile CNSM cu privire la majorarea salariului minim pe economie la nivel de țară, care începând cu 1 ianuarie 2024 ar putea fi stabilit în mărime de 5000 mii de lei.

Decizia de a organiza acțiunea de sensibilizare a fost adoptată la Biroul Executiv al Consiliului General al FSEŞ. Potrivit acesteia, în intervalul de timp 08.45 – 09.30, la prima recreație, în organizațiile sindicale primare din instituțiile educaționale afiliate Federației Sindicale a Educației și Științei, urma să fie organizată o acțiune coordonată și sincronizată, cu ieșirea membrilor de sindicat în fața instituției pe care o reprezintă pentru a cere aprobarea cadrului legislativ privind majorarea salariilor angajaților din ramură și contracararea actelor de violență din instituțiile educaționale.

În vederea unei mai bune diseminări a mesajelor prezentate în cadrul acțiunii de sensibilizare, au fost utilizate următoarele hashtag-uri: #Sensibilizare, #NuViolențeiÎnȘcoli, #STOPViolențeiȘcolare, #SalariiDecenteÎnEducație, #MuncăDecentăÎnEducație, #OcrotițiPedagogii, #ProfesoriiLaPazaEducației, #GrijăPentruProfesori, #ProtestPentruCrestereaSalarială, #JustițiePentruProfesori, #EducațiaMerităMaiMult, #SusținerePentruProfesori, #ProfesoriiMerităORecompensăDemnă, #SolidaritateProfesională, #CreștereaSalarialăPentruEducație, #SalariiMajorate, #SalariiMaiMariProfesorilor.

Acțiunea din 29 noiembrie are loc în contextul în care la data de 30 noiembrie curent este planificată o ședință extraordinară a Cabinetului de Miniștri unde se va discut Bugetul pentru anul 2024.

În prezent, salariul unui profesor variază între 7600 de lei și 11 mii de lei. Anterior, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că lefurile cadrelor didactice vor crește începând cu anul viitor, dar nu a precizat atunci cu cât.

Amintim că Federația Sindicală a Educației și Științei întrunește în rândurile sale circa 100000 membri de sindicat, reuniți în circa 2600 organizații sindicale primare din instituții educaționale și științifice.

Mai multe fotografii de la activitățile organizate de FSEȘ pot fi găsite pe pagina de Facebook a CNSM și a FSEȘ.