Programul vizitei în Republica Moldova a secretarului general al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), Esther Lynch, a inclus o întrevedere cu cursanții Școlii Sindicale din Moldova, cu care a discutat despre problemele social-economice cu care se confruntă tinerii din țara noastră.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că vizita secretarului general ETUC, Esther Lynch, este un bun prilej și o oportunitate pentru tinerii sindicaliști de a se familiariza cu viziunile unui lider sindical de talie europeană, de a afla care sunt problemele actuale abordate de mișcarea sindicală la nivel european și a discuta despre rolul tinerilor în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Președintele CNSM a subliniat că un lider sindical trebuie permanent să-și dezvolte abilitățile, să fie bine instruit, să fi un bun comunicator, să știe să asculte și să pătrundă în esența problemelor cu care se confruntă salariații și să le soluționeze eficient, să fie empatic și să coopereze activ cu toate părțile implicate în procesele legate de protecția drepturilor și intereselor membrilor de sindicat.

Secretarul general ETUC, Esther Lynch, le-a vorbit tinerilor sindicaliști despre Manifestul ETUC cu privire la protejarea salariaților la nivelul Uniunii Europene, reducere austerității în sfera protecției social-economice, intensificarea acțiunilor întreprinse la nivel UE în domeniul protecției lucrătorilor migranți, susținerii salariaților în contextul provocărilor legate de noile tehnologii, economia verde și schimbările climatice.

În dialog cu tinerii sindicaliști, secretarul general ETUC, Esther Lynch, a abordat probleme ce se referă la provocările legate de viitorul muncii, cum tehnologii precum inteligența artificială vor influența în viitor piața muncii, care va fi impactul acestor tehnologii asupra salariaților și ce trebuie să întreprindă sindicatele acum pentru a le proteja interesele.

De asemenea, secretarul general ETUC, Esther Lynch, a discutat cu tinerii despre rolul lor în societate, cum trebuie să se mobilizeze pentru a soluționa probleme importante cu care se confruntă salariații, și le-a vorbit tinerilor despre importanța dialogului social, necesitatea combaterii unor fenomene precum economia informală și discriminarea la locul de muncă în bază de gen, strategii aplicate de ETUC la nivel european pentru a include problemele cu care se confruntă tinerii pe agenda decidenților din instituțiile UE.

Amintim că secretarul general ETUC, Esther Lynch, se află în Republica Moldova în perioada 22-24 noiembrie, într-o vizită de lucru, la un an de la aderarea CNSM la ETUC.

Mai multe fotografii de la vizita secretarului general ETUC, Esther Lynch, în Republica Moldova pot fi accesate pe pagina de Facebook a CNSM.