Peste 70 de sindicaliști, lideri și activiști sindicali din toate centrele sindicale național-ramurale din raionul Edineț, s-au întrunit joi, 16 noiembrie 2023, la un seminar organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în cadrul campaniei „Organizația primară sindicală – energia mișcării sindicale”.

Moderatoarea activității, Stela Ciobanu, reprezentanta CNSM în raionul Edinet, a familiarizat sindicaliștii cu obiectivele campaniei, a evidențiat rolul important al organizației sindicale primare în protecția social-economica și de muncă a membrilor de sindicat, necesitatea fortificării organizațiilor primare, rolul și obiectivele liderului sindical în sporirea încrederii membrilor de sindicat în organizația sindicală primara. Ciobanu a menționat buna conlucrare a CNSM cu sindicatele din teritoriu, precum și ajutorul oferit în soluționarea diferitelor probleme.

Prezentă la acest seminar, Lilia Franț,  vicepreședinta CNSM, s-a referit în prezentarea sa la campania „Organizația primară – energia mișcării sindicale”. Vicepreședinta CNSM a îndemnat liderii de sindicat să fie cât mai activi la negocierea Contractului Colectiv de Muncă cu angajatorii, să insiste atunci când se pun în dezbatere problemele membrilor de sindicat și sa obțină tot ce li se cuvine prin lege. De asemenea, sindicalista a prezentat „Ghidul liderului de sindicat” – un instrument util pentru liderii de sindicat din organizațiile sindicale primare.

Totodată, Irina Ciudin, consilieră superioară, Departamentul juridic al CNSM, a vorbit despre baza legislativă a organizației sindicale primare și modificările în legislația Republicii Moldova în domeniul relațiilor de muncă.

Menționăm că la seminar a participat Iulian Bucatca, inspector principal al Inspectoratului Teritorial de Muncă Edinet, care a abordat importanța respectării legislației muncii, încălcările depistate în rezultatul controalelor efectuate la diferiți agenți economici și a vorbit despre nereguli legate de plata salariului minim, respectarea securității muncii, angajarea zilierilor, lipsa echipamentului de protecție.

Întrunirea sindicală a finalizat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, precum și evaluarea activității. Participanții la seminar au apreciat organizarea acestuia drept o activitate care va avea un rol important în consolidarea organizațiilor sindicale primare din raion.

Amintim că campania națională „Organizația primară–energia mișcării sindicale” se desfășoară în contextul proclamării de către CNSM a anului 2023 drept anul organizațiilor sindicale primare. Detalii despre campanie, inclusiv „Ghidul liderului de sindicat”, le puteți accesa pe pagina web a CNSM aici.