Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a avut miercuri, 25 octombrie, o întrevedere cu Petru Rotaru, ministrul Finanțelor. Discuțiile s-au axat pe necesitatea reexaminării salariului minim pe țară, problemele legate de salarizarea în sectorul bugetar, impozitarea veniturilor persoanelor fizice, chestiuni legate de organizarea tratamentului balneosanatorial al asiguraților și a odihnei și întremării sănătății copiilor și adolescenților în sezonul estival, precum și alte subiecte.

La întrevedere, din partea CNSM, au participat Igor Zubcu, președinte CNSM, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică din cadrul Confederației. De asemenea, la întrevedere au participat Olga Golban, Secretar de Stat, ministerul Finanțelor, și Vladimir Arachelov, Secretar de Stat, ministerul Finanțelor.

Sindicaliștii au reiterat necesitatea stabilirii unui salariu minim unic în mărime de 50-60% din salariul mediu lunar pe economie, conform prevederilor Cartei sociale europene revizuite și Directivei UE privind salariile minime adecvate 2022/2041. Conform informațiilor discutate, în cazul Republicii Moldova, 50% din salariul mediu prognozat pentru anul 2023 de 11700 lei ar rezulta într-un salariu minim de cel puțin 5850 lei.

CNSM a propus revizuirea legislației în domeniul salarizării în sectorul bugetar, inclusiv prin stabilirea unei valori unice de referință pentru toți salariații din sectorul bugetar. Totodată, sindicaliștii au accentuat că majorarea salariilor trebuie efectuată prin majorarea efectivă a salariului de bază, dar nu din contul acordării diferitor sporuri.

În cadrul discuțiilor, sindicaliștii au menționat necesitatea majorării salariilor angajaților de la Casa Națională de Asigurări Sociale, unde se atestă o fluctuație sporită a cadrelor din cauza volumului mare de lucru și a unui nivel insuficient de remunerare a muncii.

În ceea ce privește impozitarea veniturilor persoanelor fizice, sindicaliștii au propus revenirea la impozitarea progresivă a veniturilor persoanelor fizice; majorarea scutirilor personale, inclusiv celei majore, precum și pentru persoanele întreținute cel puțin la rata medie anuală a inflației.

Tot în cadrul ședinței, sindicaliștii au propus modificarea legislației în vederea acordării, ca excepție, a plăților anticipate (avans) în mărime de cel puțin 75% pentru contractele care au ca obiect servicii de organizare a tratamentului balneosanatorial al asiguraților și a odihnei și întremării sănătății copiilor și adolescenților în sezonul estival.

Mai multe imagini de la această întrevedere pot fi accesate pe pagina de Facebook a CNSM.