Lideri și activiști sindicali din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”Sindindcomservice” au obținut noi cunoștințe și abilități legate de negocierea și încheierea unui contract colectiv de muncă în cadrul seminarului cu genericul „Contractul colectiv de muncă (CCM). Negocierea și încheierea CCM. Dialog social la nivel de întreprindere. Tehnici și tactici în negociere”, organizat la finele săptămânii trecute.

Potrivit informațiilor federației, contractul colectiv de muncă reprezintă un instrument esențial în relațiile dintre angajați și angajatori, oferind protecție și reglementări în ceea ce privește condițiile de muncă, salarizarea și alte drepturi și obligații ale părților implicate în relațiile de muncă. Seminarul respectiv a fost organizat pentru a spori capacitățile sindicaliștilor din ramură în ceea ce privește tehnicile și tacticile utilizate în procesul de negociere a contractului colectiv de muncă.

În acest sens, prezent la activitate, Sergiu Morari, consilier principal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), s-a referit la eforturile Confederației în cadrul structurilor de dialog social la nivel național, inclusiv prioritățile pentru anul curent în ceea ce privește negocierea și încheierea CCM. Totodată, Sergiu Morari a oferit informații utile cu privire la tematica abordată, pentru a fi aplicate în colectivele de muncă.

Conform Federației ”Sindindcomservice”, pe lângă obiectivele anunțate anterior, seminarul dat a oferit participanților oportunitatea de a clarifica diverse aspecte legate de CCM și să își împărtășească preocupările cu privire la CCM.

De asemenea, sindicaliștii au avut posibilitatea să facă un schimb de experiență și bune practici în cadrul unui atelier de lucru, unde s-a discutat despre activitatea sindicală curentă, provocările din cadrul organizațiilor sindicale primare, fiind expuse propuneri care ar putea contribui la soluționarea problemelor cu care se confruntă ramura.

Totodată, în contextul Zilei Sindicalistului, marcată anual la data de 7 iunie, în semn de recunoștință pentru dedicare exemplară și realizări remarcabile în activitatea desfășurată, 10 lideri sindicali din cadrul federației au fost distinși cu diplome de merit.