Confederaţia Națională a Sindicatelor din Moldova  (CNSM) solicită agenţilor economici din Republica Moldova să asigure toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare în vederea protejării salariaţilor pe timp de caniculă.

Conform legislaţiei naţionale, atunci când sunt înregistrate temperaturi care depășesc + 30 de grade Celsius angajatorii sunt obligați să asigure condiţii minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaţilor.

Astfel, este necesar să fie redusă intensitatea și ritmul activităților fizice, să fie asigurată ventilația la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.

Pe timp de caniculă, angajaţilor trebuie să li se ofere câte 2-4 litri/persoană de apă carbogazoasă salină sau minerală, să li se asigure echipament individual de protecție și după caz duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanții salariaţilor, sunt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

Vremea caniculară generează o serie de riscuri termice, cum ar fi șocul termic, insolaţia, deshidratarea, arsurile solare, care pot avea consecințe grave asupra persoanelor expuse.

Legislația națională prevede ca angajatorii care nu întreprind măsuri de protecție împotriva caniculei, riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 80 și 500 de unități convenționale.

Foto simbol