În perioada 4-6 mai, Chișinăul este gazda seminarului internațional  „Negocierea colectivă și relațiile sociale în multinaționale” organizat de către Centrul European pentru Problemele Angajaților (EZA), cu participarea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). La lucrările seminarului participă sindicaliști din Franța, Portugalia, Polonia, Albania, Macedonia de Nord, România și Republica Moldova. De asemenea, la deschiderea seminarului a participat Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul.

Participanții vor face schimb de experiență despre cum este organizat procesul de negocieri colective în diferite țări europene, vor analiza și compara practici în domeniul dat. De asemenea, participanții vor discuta despre eficiența dialogului social în multinaționale, inclusiv la nivel național, cum au loc diferite proceduri de informare și consultare a angajaților și rolul sindicatelor în acest proces.

Prezent la lucrările seminarului, împreună cu reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, președintele Confederației, a venit cu un mesaj de salut și a apreciat decizia EZA de a organiza acest seminar în capitala Republicii Moldova.

În discursul său, liderul sindical s-a referit la importanța consolidării și dezvoltării dialogului social și a procesului de negocieri și consultări colective, activitățile organizate de CNSM în ultima perioadă, inclusiv cerințele înaintate de către sindicaliști în cadrul mitingului dedicat Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii, organizat de CNSM la data de 1 mai curent.

Totodată, președintele CNSM a vorbit despre importanța aplicării eficiente a Pilonului European al Drepturilor Sociale, focusat pe 20 de principii menite să contribuie la construirea unei Europe sociale puternice, echitabile și incluzive. Pilonul dat se referă, printre altele, la principii precum: educație, formare profesională și învățare pe tot parcursul vieții; egalitatea de gen; egalitatea de șanse; sprijin activ pentru ocuparea forței de muncă; locuri de muncă sigure și adaptabile; salarii decente; dialogul social și participarea lucrătorilor; echilibrul dintre viața profesională și cea personală; accesul la servicii esențiale.

În cadrul seminarului, cei prezenți vor aborda subiecte precum: rolul confederațiilor sindicale în raport cu multinaționalele, relațiile sindicatelor cu multinaționalele din România și din alte țări, protecția socială ca instrument de negociere, studii de caz despre situația social-economică din diferite țări europene.