Specialiștii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Vasile Siloci și Vladimir Gorban, au organizat recent activități de instruire în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și au oferit suport metodologic și practic în cadrul mai multor întreprinderi din raionul Ștefan Vodă, inclusiv pentru specialiștii de la S.R.L. „Flacăra Albastră”, la solicitarea centrelor sindicale național-ramurale și a structurilor sindicale teritoriale.

În cadrul activităților de instruire au fost abordate următoarele subiecte: acte normative în domeniul SSM; instruirea lucrătorilor în SSM; normele de elaborare a instrucțiunilor SSM; securitatea antiincediară; regulamentul privind modul de cercetare a accidentelor în muncă; evaluarea factorilor de risc la locurile de muncă; instrucțiuni specifice în domeniul SSM.

Potrivit lui Vasile Siloci, inspector de muncă, la activitățile respective au participat peste 150 de salariați, membri de sindicat, specialiști din agricultură, medicină, învățământ, ramura gaze. Siloci a subliniat că atât reprezentanții angajatorilor cât și reprezentanții lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul SSM trebuie să fie instruiți permanent în domeniul dat, să cunoască setul de dispoziții și măsuri pentru prevenirea și reducerea riscurilor profesionale, să fie informați despre importanța protecției lucrătorilor la locul de muncă și eliminării factorilor de risc și de accidentare.

De asemenea, inspectorii de muncă au comunicat despre prevederile actelor legislative și normative în domeniul securității și sănătății în muncă, normele naționale și cele internaționale în domeniul SSM, aplicarea cu strictețe a acestora la nivel de unitate.

Săptămâna viitoare, specialiștii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor vor efectua activități de instruire în domeniul SSM în UTA Găgăuzia. Totodată, în contextul Zilei Internaționale a Securității și Sănătății în Muncă, marcată anual în întreaga lume la data de 28 aprilie, inspectorii de muncă vor participa la un șir de activități dedicate acestei zile și vor vorbi despre importanța implementării politicilor corespunzătoare de prevenire a accidentelor de muncă, conform standardelor internaționale în domeniul SSM.

Pentru a vedea mai multe fotografii de la activitățile de instruire în domeniul SSM desfășurate de către inspectorii de muncă ai sindicatelor, accesați pagina de Facebook a CNSM.