VOUCER

Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX”, inclusiv organizațiile membre -Sindicatul „Demnitate”, Sindicatul „Frontiera”, Sindicatul „Gardianul”, Sindicatul  „Salvatorul”,  Sindicatul „SindMAI”,  reiterează  cerințele sale către partenerii sociali –  Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Guvernul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, în vederea îmbunătățirii  condițiilor de muncă în organele de forță.

Potrivit unui comunicat al Federației „SINDLEX”, revendicările înaintate de sindicaliști au loc în contextul unei inflații galopante și a unor crize ce se perindă una după alta, pentru a spori nivelul de motivare în rândul salariaților din organele de forță, prin asigurarea cu salariu decent și un pachet social corespunzător.

Astfel, revendicările Federației Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” sunt următoarele:

  1. Majorarea salariilor funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv polițiști, polițiști de frontieră, carabinieri, salvatori și pompieri, angajații din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor a Ministerului Justiției,  prin  aprobarea pentru anul 2023 a unei valori de referință  unice de 2500 lei. Prin această  majorare s-ar reveni la puterea de cumpărare din perioada 2020-2021, adică s-ar diminua impactul ratei de inflație de peste 35%.
  2. Sindicaliștii cer scoaterea moratoriului pe funcțiile care au fost lipsite de acoperirea financiară în decursul ultimilor 4 ani, cu finanțarea acestora și permiterea după caz, a completării lor cu candidați la serviciu,  sau  acceptarea cumulării acestora și  remunerarea cumularzilor conform legislației în vigoare. Această măsură ar diminua  supra-extenuarea  personalului, care în decurs de 4 ani au îndeplinit gratis atribuțiile de serviciu  de pe fișa de post a funcțiilor înghețate.
  3. Federația solicită modificarea legilor speciale, respectiv Legea nr. 288/2016 și Legea nr. 300/2017, prin introducerea la compartimentul garanțiilor sociale a normei de hrană (tichetul de masă) și a voucherului de vacanță, care ar oferi oportunitatea unei mese calde la prânz.
  4. Totodată, necesită a fi îmbunătățită calitatea și diversificarea echipamentului de serviciu, uniforma, mijloacele speciale din dotare. Echipamentul de serviciu (hainele și încălțămintea) necesită a fi confecționate din materiale de calitate, comode, trainice și rezistente.