Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în cadrul ședinței din 22 iulie curent, a declarat neconstituțional textul „într-o mărime care nu va depăși 12 salarii medii lunare ale salariatului” din art. 90 alin. (2) lit. a) din Codul muncii, confirmând poziția exprimată consecvent de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) împotriva limitării dreptului salariaților concediați ilegal de a primi despăgubiri integrale.
Prin această hotărâre, Curtea a reafirmat că dreptul la muncă, la protecție socială și la repararea prejudiciului cauzat de o concediere ilegală este un drept fundamental, garantat de Constituția Republicii Moldova și de tratatele internaționale la care statul este parte, precum Carta Socială Europeană.
Precizăm că, la originea cauzei examinate de Curtea Constituțională se află cinci sesizări privind excepțiile de neconstituționalitate a art. 90 alin. (2) lit. a) din Codul muncii, adoptat prin Legea nr. 154 din 28 martie 2003. În procesul examinării cauzei, Curtea Constituțională a solicitat opiniile Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Universității de Stat din Moldova, Universității Libere Internaționale din Moldova și CNSM.
În opinia oficială transmisă Curții, CNSM a argumentat că prevederea introdusă prin Legea nr. 243/2022 a limitat în mod nejustificat și disproporționat dreptul salariaților la repararea integrală a prejudiciilor. Potrivit CNSM, plafonul de 12 salarii medii lunare:
- încurajează concedierile ilegale, oferind angajatorilor predictibilitate financiară în caz de litigii;
- încalcă principiul proporționalității și dreptul la o compensație adecvată pentru întreaga perioadă de absență forțată de la muncă;
- nu a fost justificat de legislator, lipsind orice fundamentare obiectivă și consultare cu partenerii sociali, inclusiv cu sindicatele;
- constituie un regres în protecția salariaților, contrar angajamentelor asumate de Republica Moldova prin aderarea la tratatele internaționale.
CNSM a prezentat și date oficiale care arată că un număr considerabil de litigii de muncă depășesc 12 luni, iar în multe cazuri 24 sau chiar 36 de luni, ceea ce înseamnă că salariații afectați nu ar fi fost despăgubiți integral pentru perioada de absență cauzată de concedierea ilegală.
În opinia sa, CNSM a afirmat că dispozițiile art. 90 alin. (2) lit. a) din Codul muncii în vigoare din 1 octombrie 2003 până la 26 august 2022 garantau repararea integrală a prejudiciului cauzat salariatului eliberat nelegitim din serviciu. Aplicarea normei în discuție în perioada menționată era echitabilă, deoarece ținea cont atât de interesele angajatorului, cât și de interesele salariatului.
Mai mult, lipsa unui plafon al despăgubirilor descuraja angajatorii să elibereze ilegal din serviciu salariații. Prin urmare, nu existau premise pentru modificarea art. 90 alin. (2) lit. a) din Codul muncii.
Hotărârea Curții Constituționale reprezintă un succes dobândit pentru echitate și protecția drepturilor lucrătorilor. El restabilește un cadru legal care descurajează abuzurile și oferă salariaților încredere că, în cazul unei concedieri nelegitime, vor putea obține o compensare integrală a pierderilor suferite.
CNSM salută această hotărâre a Curții Constituționale, pentru analiza echitabilă și profundă a cauzei, subliniind că vocea sindicatelor a fost ascultată și validată. CNSM își reafirmă angajamentul ferm de a promova și apăra în continuare drepturile salariaților din Republica Moldova.
Hotărârea Curții Constituționale nr. 9 din 22 iulie 2025 poate fi accesată pe acest link: https://www.constcourt.md/public/ccdoc/hotariri/h_9_2025_61g_2024_rou.pdf