Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole din Republica Moldova, în colaborare cu Federația Sindicatelor din Energetică și Industrie, au organizat recent, în incinta Institutului Muncii, o activitate de instruire dedicată activului sindical. Instruirea s-a axat pe aspecte juridice importante pentru buna desfășurare a activității organizațiilor sindicale, precum și pe aplicarea cadrului legislativ național și a normelor internaționale privind negocierile colective.
În deschiderea evenimentului, Boris Babici, președintele Federației Sindicatelor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole, a subliniat importanța aplicării prevederilor Convenției ramurale în Contractele Colective de Muncă de la nivelul unităților economice, accentuând necesitatea alinierii continue la realitățile pieței muncii.
Totodată, liderul sindical a evidențiat rolul primordial al instruirii continue a activului sindical, pentru a asigura o reprezentare eficientă a salariaților, inclusiv în domenii-cheie precum relațiile de muncă, negocierile colective și securitatea și sănătatea în muncă.
Participanții au beneficiat de un dialog constructiv cu Aurelia Bulat, șefa direcției politici de asigurare de gen din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care a oferit informații relevante despre cadrul normativ și politicile publice în domeniul egalității de gen.
În cadrul instruirii, specialistele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Ana Moldovanu, consultant superior, Departamentul protecție social-economică al CNSM, și Irina Ciudin, consultant superior, Departamentul juridic al CNSM, au prezentat aspecte juridice și legislative actualizate privind activitatea sindicatelor, drepturile salariaților și cadrul legal al negocierilor colective, inclusiv în domeniul protecției social-economie a salariaților, contribuind la consolidarea capacităților liderilor organizațiilor sindicale primare din cele două federații.
Prin această instruire, organizațiile sindicale își reafirmă rolul activ în apărarea drepturilor salariaților, dezvoltarea unui dialog social eficient și susținerea principiilor echității la locul de muncă.