Stimate domnule director general,
Doamnelor și domnilor,
Este o onoare să particip la acest eveniment anual de anvergură, care reunește partenerii sociali din întreaga lume.
Apreciez oportunitatea de a aduce în atenția dumneavoastră câteva din cele mai acute provocări actuale, precum și prioritățile de bază ale mișcării sindicale din Republica Moldova, în contextul aspirațiilor noastre europene și al statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și al transformărilor de pe piața muncii.
Consider că promovarea și garantarea muncii decente trebuie să rămână obiectivul de bază atât al mișcării sindicale, câț și a celorlalți parteneri sociali, la nivel global. În Republica Moldova, eforturile sindicatelor se concentrează pe asigurarea unui salariu minim echitabil, care să acopere necesitățile lucrătorilor și ale familiilor acestora, pe asigurarea unor condiții de muncă sigure și inofensive, precum și pe asigurarea drepturilor salariaților, conform standardelor internaționale în domeniul muncii – inclusiv a dreptului la întemeiere și afiliere sindicală.
Este regretabil, că în septembrie 2024, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a fost nevoită să sesizeze Organizația Internațională a Muncii cu privire la un caz grav de ingerință antisindicală și lipsa de reacție promptă din partea autorităților statului. Acest caz este reflectat în Raportul Comitetului de Experți privind aplicarea convențiilor și recomandărilor, analizat în cadrul Conferinței din acest an. Îmi exprim speranța că, datorită aportului incontestabil al Comitetului și angajamentelor asumate de Guvern, cadrul legal național va fi amendat, într-un termen cât mai restrâns, cu sancțiuni clare împotriva imixtiunii în activitatea sindicatelor, pentru a preveni cazuri similare în viitor.
Trăim într-o epocă a transformărilor profunde, în care tehnologia redefinește nu doar modul în care comunicăm, ci și modul în care muncim. Deși platformele digitale oferă o anumită flexibilitate și acces rapid la servicii și produse, această flexibilitate vine adesea cu un cost pentru lucrători: privarea de drepturile prevăzute de legislația muncii, lipsa protecției sociale și condiții de muncă precare.
Consider că munca decentă pentru angajații de pe platforme înseamnă nu doar un contract individual de muncă și un salariu minim asigurat. Aceasta înseamnă respectarea drepturilor și intereselor lucrătorilor, un mediu de lucru sigur și inofensiv, oportunități reale de formare și promovare profesională, precum și acces la protecție socială – elemente care, din păcate, în cazul multor lucrători de pe platforme nu sunt asigurate.
Salutăm și susținem pe deplin inițiativa de adoptare a unei Convenții și a unei Recomandări privind protecția împotriva riscurilor biologice în mediul de muncă. Prevenirea acestor riscuri devine o componentă esențială a sănătății și securității în muncă. În acest sens, Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în 2024, Regulamentul privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor generate de expunerea la agenți biologici la locul de muncă, conformându-se, astfel, acquis-ului comunitar. Totodată, este esențial să dezvoltăm servicii de medicină ocupațională capabile să identifice aceste riscuri și să prevină bolile profesionale.
Sunt ferm convins că prevenirea riscurilor biologice nu trebuie privită ca o cheltuială, ci ca o investiție în forța de muncă – sănătoasă și productivă. În acest context, sindicatele din Republica Moldova insistă asupra implementării, cât mai urgente, a Convenției OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională, care a fost ratificată de Republica Moldova în anul 2021, dar, cu regret, încă nu a fost pusă în aplicare. Sănătatea și securitatea la locul de muncă nu sunt un privilegiu, ci un drept fundamental.
Îndemn toți partenerii sociali să ne consolidăm eforturile pentru a transforma locurile de muncă în spații sigure, în care riscurile biologice sunt recunoscute, controlate și prevenite.
Astăzi, sunt nevoit să remarc că, la 10 ani de la adoptarea Recomandării nr. 204 privind tranziția de la economia informală la cea formală (2015), economia informală continuă să afecteze salariații și economiile, nu doar în Republica Moldova.
De-a lungul anilor, CNSM a susținut și a reușit promovarea unor inițiative menite să contribuie la formalizarea locurilor de muncă și a salariilor, beneficiind în acest proces de sprijinul constant al OIM.
Un exemplu relevant în acest sens este o campanie națională de informare, recent lansată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției (SECO). Campania are drept scop informarea opiniei publice cu privire la riscurile economiei informale și necesitatea consolidării eforturilor pentru un viitor asigurat al salariaților.
Din numele salariaților, aș dori să salut semnarea Programului de țară privind munca decentă pentru anii 2025-2027, care include mai multe priorități ce vor contribui la consolidarea dialogului social la toate nivelurile, protecție sporită a lucrătorilor și consolidarea politicilor de ocupare, dezvoltarea competențelor și a întreprinderilor. Acest Program, de asemenea, va asigura o continuitate a tranziției spre formalizare.
Onorată asistență
Avem în față numeroase provocări, pe care, sunt sigur, le putem depăși împreună, sprijinindu-ne reciproc. Prin dialog social și eforturi comune, putem asigura un viitor al muncii mai echitabil, în care toți lucrătorii să se bucure de respect, demnitate în muncă și oportunități egale la locurile de muncă. Munca decentă nu trebuie să fie un privilegiu, ci o realitate pentru toți.
Vă mulțumesc pentru atenție!
Discursul video poate fi accesat pe pagina de Facebook a CNSM: https://www.facebook.com/sindicate.md