Comitetul Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-a reunit miercuri, 30 aprilie, pentru a examina un șir de chestiuni importante privind protecția social-economică a membrilor de sindicat și activitatea mișcării sindicale în Republica Moldova pentru următoarea perioadă.

Sindicaliștii au examinat chestiuni cu privire la evoluția indicatorilor care vizează respectarea drepturilor de muncă și social-economice ale membrilor de sindicat în anul 2024, propunerile CNSM de îmbunătățire a cadrului legal ce vizează susținerea încadrării în câmpul muncii a tinerilor specialiști.

Cât privește evoluția indicatorilor care vizează respectarea drepturilor de muncă și social-economice ale membrilor de sindicat în anul 2024, s-a comunicat despre faptul că, conform informațiilor prezentate de centrele sindicale național-ramurale, pe parcursul anului 2024, au fost în vigoare 20 convenții colective, nivel de ramură, încheiate de 16 centre sindicale național-ramurale, cu 2 mai multe decât în anul 2023.

Conform informației oferite de centrele sindicale național-ramurale, pe parcursul anului 2024, au fost înaintate 1709 de sesizări ce au vizat cazuri de nerespectare a CCM. Cele mai frecvente nerespectări ale contractelor colective de muncă au fost cu referire la: plata sporului pentru condiții nocive; eschivarea de la negocieri; neachitarea la timp a salariilor; neasigurarea cu alimentație specială a lucrătorilor și cu echipament de protecție; neacordarea concediilor de odihnă suplimentare; suspendarea unilaterală a acțiunii CCM; neacordarea garanțiilor liderilor sindicali negociate în CCM ș.a.

De asemenea, în anul 2024 au fost constatate restanțe la plata salariilor, cele mai semnificative fiind la S.A. „Calea Ferată din Moldova” – peste 200 mil. de lei, la întreprinderile din ramura silvică – peste 84 mil. de lei, precum și în domeniul industriei construcției de mașini și aparate – circa 70 de mil. de lei.

În legătură cu acest subiect, s-a menționat că CNSM va promova, în cadrul grupului de lucru tripartit, compus din reprezentanții sindicatelor, patronatelor și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, adoptarea Planului de acțiuni privind promovarea negocierilor colective și creșterea ratei de acoperire a salariaților cu negocieri colective pentru anii 2025-2030 în contextul transpunerii și implementării prevederilor Directivei Parlamentului European și a Consiliului 2022/2041 din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Centrele sindicale național-ramurale vor întreprinde măsuri în vederea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă în organizațiile sindicale în care acestea lipsesc; monitorizării și informării despre cazurile de nerespectare a contractelor colective de muncă.

Este necesar de menționat că Republica Moldova urmează anul acesta să transpună în legislația națională Directiva Parlamentului European și a Consiliului 2022/2041 din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

În conformitate cu această Directivă, fiecare stat membru, în care rata de acoperire a negocierilor colective este sub pragul de 80%, creează un cadru de condiții favorabile negocierilor colective, fie prin lege, după consultarea partenerilor sociali, fie printr-un acord cu aceștia. Un astfel de stat membru stabilește și un plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective. CNSM a elaborat un proiect de Plan de acțiuni privind promovarea negocierilor colective și creșterea ratei de acoperire a salariaților cu negocieri colective pentru anii 2025-2030 și l-a prezentat Ministerului Muncii și Protecție Sociale.

În legătură cu chestiunea cu privire la propunerile CNSM de îmbunătățire a cadrului legal ce vizează susținerea încadrării în câmpul muncii a tinerilor specialiști, s-a convenit că, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova va solicita Guvernului următoarele: modificarea cadrului legal ce vizează plata indemnizației unice pentru tinerii specialiști; acordarea indemnizației unice tinerilor specialiști, la angajare, în toate domeniile din sectorul bugetar (administrația publică, asigurarea și asistența socială, ș.a.); acordarea compensațiilor pentru transport tinerilor angajați prin repartizare, dacă locul de munca este în afara localității de trai; extinderea mecanismului de susținere a angajării tinerilor specialiști pentru sectorul real al economiei.

Sindicaliștii constată că există domenii din sectorul public care, la fel, duc lipsă de personal și necesită de a aplica mecanisme de motivare a angajării tinerilor specialiști (de ex. asistența socială, administrația publică ș.a.). Mai mult decât atât, sindicaliștii consideră că un mecanism de motivare pentru angajarea tinerilor specialiști ar putea fi elaborat și aplicat și pentru sectorul real al economiei, unde se atestă un deficit de forță de muncă.

Acordarea indemnizațiilor unice pentru susținerea încadrării în câmpul muncii a tinerilor specialiști, în prezent, este prevăzută pentru patru domenii de activitate din sectorul public: educația, medicina și farmaceutica, cultura și medicina veterinară.

În cadrul ședinței, membrii Comitetului Confederal au examinat raportul statistic privind efectivul sindical al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova la 01.01.2025. De asemenea, s-a discutat despre organizarea și desfășurarea activităților consacrate Zilei sindicalistului, organizarea Consiliului General al CNSM din 23 mai 2025, precum și alte chestiuni cu privire la activitatea CNSM.

Reamintim că, Comitetul Confederal este organul de conducere al CNSM în perioada dintre ședințele Consiliului General. Comitetul Confederal al CNSM definește pozițiile Confederației în probleme de actualitate sindicală națională și internațională; îndeplinește rezoluțiile și hotărârile Congresului, Consiliului General, elaborând planuri concrete de acțiuni.