În perioada 15-16 aprilie 2025, Institutul Muncii a găzduit conferința regională „Rolul educației sindicale în modernizarea și consolidarea structurilor sindicale: crearea de rețele, parteneriat și cooperare între centrele sindicale naționale din Moldova, Ucraina, Asia Centrală și Caucazul de Sud”.  Evenimentul a fost organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în colaborare cu Organizația Internațională a Muncii (ILO/ACTRAV).   

Conferința a reunit lideri sindicali și experți din Republica Moldova, Ucraina, țări din Asia Centrală și Caucazul de Sud, pentru a discuta provocările și oportunitățile din domeniul educației și formării sindicale. Scopul principal al reuniunii a fost stimularea dialogului și cooperării între centrele sindicale, instituțiile educaționale, activiști și parteneri, pentru a dezvolta strategii eficiente de educație sindicală și a consolida mișcarea sindicală într-un mediu al muncii în continuă schimbare.   

Sergejus Glovackas, ofițer de birou pentru Europa și Asia Centrală (ILO/ACTRAV), a subliniat că evenimentul s-a focusat pe rolul educației sindicale în fortificarea capacității sindicatelor de a promova justiția socială și munca decentă.  De asemenea, conferința a facilitat schimbul de experiență între participanți, abordând provocările actuale și elaborând strategii pentru îmbunătățirea formării sindicale în regiune.   

Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a evidențiat importanța conferinței ca o platformă pentru a analiza tendințele actuale în formarea sindicală și pentru a discuta strategii de consolidare a eficienței și calității activităților de formare, astfel încât acestea să răspundă nevoilor actuale ale activului sindical.   

Agenda conferinței a inclus analiza priorităților globale și regionale în formarea sindicală, promovarea bunelor practici (inclusiv utilizarea tehnologiilor digitale), discuții despre formarea comisiilor de femei și tineret, dezvoltarea strategiilor de cooperare regională și internațională, și abordarea provocărilor precum schimbările climatice și riscurile biologice.   

Pe parcursul celor două zile, participanții au prezentat activități legate de formarea sindicală, inclusiv cele organizate de CNSM, prioritățile și activitățile Comisiei de Femei a CNSM, și activitățile educaționale desfășurate de centrele sindicale național ramurale din Republica Moldova.  Au fost organizate, de asemenea, ateliere tematice, sesiuni interactive și discuții de grup, încurajând participarea activă și schimbul de experiențe.   

Participanții au avut ocazia să se informeze despre prioritățile globale și regionale ale ILO/ACTRAV în formarea sindicală, să discute bunele practici din țările din regiune și să stabilească priorități pentru cooperarea viitoare. 

Un accent important a fost pus pe analiza stării actuale a pregătirii cadrelor sindicale, influența transformărilor tehnologice, impactul pregătirii asupra activității organizațiilor (în special în negocieri colective și reprezentarea lucrătorilor) și discutarea metodologiilor moderne și a soluțiilor practice pentru îmbunătățirea instruirii activului sindical prin metode inovative.   

Conferința a subliniat importanța revitalizării educației sindicale ca instrument cheie pentru sporirea eficienței sindicatelor în promovarea justiției sociale și a muncii decente, oferind o platformă importantă pentru consolidarea parteneriatelor internaționale și formularea de recomandări pentru dezvoltarea educației sindicale în regiune.   

Evenimentul reprezintă un moment cheie pentru regândirea educației sindicale și consolidarea cooperării regionale.