IMG_9048

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a rostit miercuri, 22 iunie, un discurs de la tribuna centrală a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), unde a vorbit despre importanța afilierii CNSM la ETUC, demersuri susținute de conducerea ETUC.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a precizat că la ședința Comitetului Confederal al CNSM din 16 iunie 2022, președinții centrelor sindicale național-ramurale au accentuat necesitatea afilierii CNSM la ETUC, organizație care are misiunea de a încuraja unitatea europeană, pacea și stabilitatea, permițând salariaților și familiilor acestora să se bucure de drepturi civile, sociale și de angajare, în conformitate cu standardele europene.

Liderul sindical a subliniat că afilierea la ETUC este un obiectiv strategic important al CNSM pentru a promova modelul social european, dialogul social, protecția socială, egalitatea de șanse, locurile de muncă de bună calitate și incluziunea socială, implementarea Directivelor Uniunii Europene, armonizarea legislației naționale cu dreptul Uniunii Europene.

Totodată, în cadrul ședinței la care a participat președintele CNSM, despre intenția de a se afilia la ETUC au comunicat și sindicaliștii din Ucraina. Precizăm că demersurile de afiliere ale sindicatelor din Republica Moldova și Ucraina la ETUC au loc în ajunul Summit-ului Uniunii Europene care va avea loc în perioada 23-24 iunie. La acest Summit, liderii europeni vor discuta despre progresele în ceea ce privește integrarea în UE, provocările generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și despre oferirea statutului de țară candidată la UE mai multor state din regiune, inclusiv Republica Moldova și Ucraina.

Anterior, la 7 iunie 2022, la Geneva, Elveția, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, s-a întâlnit cu Luca Visentini, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, în cadrul celei de-a 110-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii. Părțile au abordat subiecte de actualitate, printre care situația social-economică din Republica Moldova, reformele în domeniul protecției sociale, precum și problemele cu care se confruntă salariații, membrii de sindicat.

Confederația Europeană a Sindicatelor este principala organizație sindicală care reprezintă lucrătorii la nivel european. În rolul său de partener social european, ETUC coordonează politicile naționale și sectoriale ale afiliaților săi în chestiuni sociale și economice, în special în cadrul proceselor instituționale ale UE.

ETUC a fost fondată în anul 1973 și include în componența sa 89 de organizații sindicale, care cuprind peste 45 de milioane de membri de sindicat din 39 de state.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul CNSM pe Telegram https://t.me/sindicatemd