Peste 40 de lidere și activiste sindicale, din diverse raioane ale țării, din cadrul Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova „SINDASP”, s-au reunit vineri, 25 octombrie, la Chișinău, în cadrul unei mese rotunde consacrate ”Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural”.

La masa rotundă au participat Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, Angela Munteanu-Pojoga, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, secretară a Comisia drepturile omului și relații interetnice, Elena Țîbîrnă, director general a Casei Naționale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, Nina Costiuc, primarul comunei Budești, municipiul Chișinău, Mariana Dîmcenco, președinta raionului Strășeni.

Cu un mesaj de salut, la masa rotundă a participat Vlad Canțîr, președintele Federației „SINDASP”, care a menționat că problemele cu care se confruntă salariații, membrii de sindicat, din administrația publică locală și serviciile publice sunt permanent în atenția federației, fiind abordate în cadrul negocierilor cu partenerii sociali pe diverse platforme.

Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a apreciat implicarea femeilor sindicaliste din ramură în activitățile organizate de Confederație, inclusiv în cadrul campaniei ,,Femei informate – femei protejate” și activitățile de informare și sensibilizare cu privire la importanța promovării și implementării Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă.

Vicepreședinta CNSM s-a referit, de asemenea, la obiectivele CNSM, inclusiv la demersurile CNSM cu privire la necesitatea majorării nivelului de salarizare în ramură, egalarea valorii de referință pentru toți funcționarii publici. Lilia Franț a îndemnat femeile sindicaliste să fie în continuare o voce activă a mișcării sindicale în comunitățile din țară și să contribuie la diseminarea informațiilor despre activitățile și realizările CNSM.

Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei a Federației „SINDASP”, a menționat că această masă rotundă are obiectivul de a examina cu factori de decizie prevederile proiectelor bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală și bugetului de stat pentru anul 2025, și a aborda propunerile sindicaliștilor în acest sens. „Sănătatea și protecția social-economică a femeilor trebuie să fie două obiective prioritare, care să se regăsească corespunzător în politicile bugetare pentru anul viitor”, a accentuat sindicalista.

Printre problemele menționate în cadrul mesei rotunde au fost vociferate necesitatea stringentă de majorare a salariilor funcționarilor publici, discrepanțele în sistemul actual de salarizare între autoritățile publice centrale și cele locale, ierarhizarea incorectă a funcțiilor și a claselor de salarizare atât pe intern, cât și comparativ cu funcțiile din alte grupuri ocupaționale similare, diverse probleme cu care se confruntă femeile la nivel teritorial.

Acestea dar și alte probleme vor fi incluse într-o adresare, care urmează a fi elaborată de federație în timpul apropiat, pentru a fi prezentată Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova.