La data de 24 octombrie 2024, la Bruxelles, Belgia, Comitetul Economic și Social European (CESE) în comun cu Comisia Europeană, au organizat un forum de înalt nivel cu genericul „Spre o extindere de succes a UE” care a reunit reprezentanți ai Comisiei Europene, statelor membre UE, țărilor candidate și țărilor potențial candidate. Evenimentul a avut obiectivul de a evidenția rolul dialogului social și al societății civile în progresul pe calea aderării, inclusiv importanța susținerii valorilor fundamentale ale UE.

La forum au participat, din partea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, președintele CNSM, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, și Valeriu Cazacu, șef al departamentului relații internaționale, mass-media și tehnologii informaționale al CNSM.

La deschiderea forumului au luat cuvântul Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European, oficiali ai Comisiei Europene, precum și din țări membre UE și din țări candidate.

În cadrul unui panel de discuții, Igor Zubcu, președinte CNSM, a comunicat despre situația în domeniul dialogului social în Republica Moldova, obiective ale mișcării sindicale în domeniul protecției social-economice a salariaților, membri de sindicat, eforturile partenerilor sociali în contextul procesului de aderare la UE.

„Dialogul social este un element cheie în construirea unei democrații autentice. Ne dorim să dezvoltăm dialogul social bipartit, după modelul european. Credem într-un viitor al muncii centrat pe omul muncii, nu pe capital. Consider că subiectele discutate în cadrul forumului vor aduce o plus valoare procesului de extindere, iar actorii societății civile – sindicatele, partenerii noștri de negocieri – patronatele și organizațiile societății civile care reprezintă diferite grupuri sociale, își vor reconfirma rolul în acest proces de aderare”, a subliniat președintele CNSM.

În discursul său, președintele CNSM s-a referit la activitatea Comisiei naţionale pentru consultări și negocieri colective, cadrul legal în domeniul dialogului social, și a accentuat că este necesar de a consolida capacitățile partenerilor sociali și a eficientiza procesul de negocieri între părți.

„Am avut recent o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu participarea liderilor centrelor sindicale național-ramurale și a reprezentanților patronatelor, unde am subliniat importanța dezvoltării dialogului social. Trebuie să crească rolul sindicatelor și al partenerilor sociali pentru a soluționa împreună, prin dialog, problemele cu care se confruntă societatea”, a adăugat Igor Zubcu.

Președintele CNSM a venit cu propunerea către țările candidate la aderare în Uniunea Europeană de a crea o platforma pentru a face schimb de bune practici în domeniul dialogului social.

Pornind de la aspirațiile de integrare europeană și luând în considerare necesitatea dezvoltării dialogului social, Igor Zubcu, președintele CNSM, s-a referit la oportunitatea de a crea în Republica Moldova Consiliul Economic și Social. Președintele CNSM și-a exprimat speranța că conducerea CESE, în frunte cu Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European, va susține demersurile CNSM, partenerilor sociali și societății civile, în acest sens.

Înregistrarea video cu participarea președintelui CNSM, Igor Zubcu, la forumul „Spre o extindere de succes a UE” poate fi accesată aici.

Mai multe informații despre subiectele abordate în cadrul forumului „Spre o extindere de succes a UE”, organizat în cadrul celei de-a 591-a sesiuni plenare a CESE, pot fi accesate pe pagina web a CESE.