Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova (FSLC), în cooperare cu Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a organizat miercuri, 23 octombrie 2024, un seminar de instruire cu genericul „Consolidarea capacităților liderilor și activiștilor sindicali privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii”, la care au participat președinți ai organizațiilor sindicale primare din ramura culturii.

Agenda activității a cuprins prezentarea de informații și discuții despre rolul și importanța Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, forme de discriminare în lumea muncii, criterii și mecanisme de protejare, hărțuirea și formele de manifestare ale acesteia, tipuri de violență, inclusiv violența bazată pe gen, mecanismele de protecție împotriva violenței și hățuirii.

Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, formatoare sindicală națională, a comunicat despre rolul și importanța Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii și despre eforturile CNSM și ale partenerilor sociali de a ratifica și implementa această convenție la nivel național.

Președinta Comisiei de Femei a CNSM și-a exprimat speranța că, cunoștințele acumulate de către participanții la seminar vor fi diseminate la nivel de unitate, iar în contractele colective de muncă vor fi incluse prevederi care au în vizor necesitatea prevenirii și combaterii cazurilor de violență și hărțuire la locul de muncă.

Nicolae Garaz, președintele FSLC, a salutat participanții la activitate și a subliniat actualitatea și importanța temei abordate, precum și imperativitatea colaborării sindicatelor cu partenerii sociali, organizațiile societății civile, pentru a combate fenomenul violenței și hărțuirii în lumea muncii, inclusiv prin consolidarea dialogului social la nivel de unitate.  

Tot în cadrul seminarului, Elena Anton, șefa departamentului organizare, educație și informare a CNSM, a informat participanții despre diverse aspecte legate de stresul profesional și aplicarea strategiilor de coping (efortul cognitiv și comportamental prin care o persoană face față (reduce, stăpânește sau tolerează) solicitărilor externe și/sau interne care îi depășesc resursele personale) la locul de muncă.    

Este de menționat că, seminarul organizat de FSCM s-a desfășurat în contextul eforturilor CNSM și ale OIM de promovare la nivel teritorial, în diverse localități ale Republicii Moldova, a prevederilor Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii.

Convenția OIM nr. 190 este un instrument de referință. Este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii. Împreună cu Recomandarea nr. 206 a OIM, oferă un cadru comun de acțiune și o oportunitate unică de a modela un viitor al muncii bazat pe justiția socială.

Pe pagina web a CNSM pot fi accesate mai multe informații utile despre Convenția OIM nr. 190, inclusiv broșuri, ghiduri, informații legislative, noutăți. Pentru detalii, accesați link-ul: http://sindicate.md/c190/