Circa 50 de salariați, membri de sindicat, inclusiv responsabili de domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) de la întreprinderea SRL „Cahul-gaz”, au fost instruiți recent în domeniul SSM de către Vasile Siloci, specialist la Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, în cadrul unui seminar organizat la solicitarea Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova.

Scopul instruirii a fost de a informa despre activitățile specifice ramurii gaze în domeniul SSM, riscurile pentru securitate și sănătate în muncă, precum și măsurile de prevenire și protecție la nivel de unitate.

Vasile Siloci, specialist la Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, a apreciat faptul că administrația întreprinderii a înlăturat unele carențe semnalate anterior, precum și responsabilitatea personalului implicat în prevenirea factorilor de risc și de accidentare la locul de muncă.

În cadrul activității, participanții au fost familiarizați cu noile reglementări și cerințe minime în domeniul SSM, obligațiile angajatorului, obligațiile și drepturile lucrătorilor, evaluarea riscurilor profesionale la locul de muncă, procedura de cercetare a accidentelor de muncă, acordarea primului ajutor medical, utilizarea mijloacelor de protecție individuale și colective, răspunderea pentru încălcarea actelor normative în domeniul SSM.

S-a pus accent pe necesitatea de a efectua măsurile de prevenire a accidentelor de muncă, conform legislației muncii și parametrilor specifici în domeniul SSM aplicați în ramura gaze. De asemenea, s-a subliniat importanța comunicării operative a cazurilor de accidentare pentru a interveni corespunzător.

În contextul vremii caniculare, Vasile Siloci, specialist la Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, a reiterat importanța întreprinderii măsurilor de protecție a salariaților pe timp de caniculă, deoarece impactul temperaturilor excesive afectează sănătatea lor, iar activitatea lucrătorilor la temperaturi ridicate, pot conduce la insolație, deshidratare, arsuri solare ș.a.

Sindicaliștii de la întreprinderea SRL „Cahul-gaz” au apreciat organizarea seminarului, actualitatea temelor expuse și suportul material și metodic acordat.

Foto simbol