În perioada 15-16 iulie, reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) Eugeniu Covrig, șef al Departamentului juridic și Sergiu Iurcu, consilier superior din cadrul Departamentului protecție social-economică, participa la lucrările unui seminar internațional cu tematica „Promovarea muncii decente: rolul Programului de Țară pentru Muncă Decentă”, organizat în Georgia de către Biroul Organizației Internaționale a Muncii al Activităților Lucrătorilor (ILO-ACTRAV).
În cadrul acestei activități, reprezentanții organizațiilor sindicale din mai multe țări din Europa de Est și Asia Mijlocie sunt instruiți despre cum sunt elaborate programele de țară, conținutul acestora și importanța lor în promovarea agendei muncii decente la nivel național.
Potrivit reprezentanților CNSM, instruirea dată va fundamenta cunoștințele sindicatelor în elaborarea programelor de țară și va servi la intensificarea participării acestora la elaborarea viitorului program de țară pentru Republica Moldova. Este necesar de menționat că Republica Moldova la etapa actuală implementează al cincilea Program de Țară pentru Muncă Decentă pentru perioada 2021-2024.
În cadrul activității, participanții fac schimb de experiență cu privire la implementarea Programelor de Țară privind Munca Decentă, dificultățile cu care se confruntă în acest proces, prioritățile organizațiilor sindicale în domeniul politicilor social-economice și protejarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat.
De asemenea, sindicaliștii sunt familiarizați cu viziunea și obiectivele OIM în ceea ce privește implementarea Programelor de Țară privind Munca Decentă în țările din Europa de Est și Asia Mijlocie, rolul partenerilor sociali, atingerea indicatorilor incluși în Programele de Țară privind Munca Decentă, tendințe și probleme actuale în sfera muncii.
Precizăm că, Programul de Țară pentru Muncă Decentă este un instrument de planificare important prin intermediul căruia Organizația Internațională a Muncii oferă suport țărilor membre. Programul dat utilizează abordarea Managementului Bazat pe Rezultate adoptat de OIM drept suport pentru cadrul de colaborare. Programul evidențiază un plan pe termen mediu care să orienteze activitatea OIM dintr-o țară, în conformitate cu prioritățile și obiectivele elaborate și agreate împreună cu guverne, sindicate și patronate.