Un nou grup de sindicaliști și-au consolidat capacitățile în abordarea violenței și hărțuirii în lumea muncii. În perioada 25-26 iunie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Organizația Internațională a Muncii (OIM) au organizat o activitate de instruire în cadrul proiectului de formare de formatori „Consolidarea capacităților privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii”.
În deschiderea activității, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a menționat că această activitate, împreună cu activitatea organizată săptămâna trecută, va contribui la consolidarea cunoștințelor formatorilor pentru a disemina bune practici în domeniul combaterii și prevenirii violenței și hărțuirii la locul de muncă și în societate.
La rândul său, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a comunicat despre importanța proiectului demarat de CNSM în cooperare cu OIM, care își propune să prevină și să identifice acțiunile de manifestare a violenței și hărțuirii în lumea muncii, să dezvolte mecanisme corespunzătoare și să includă politici de prevenire și combatere a violenței și hărțuirii la nivel de unitate.
Nelea Rusu, coordonatoarea națională de proiect din cadrul Organizației Internaționale a Muncii, a subliniat importanța fortificării parteneriatelor dintre diverse instituții pentru a combate și a preveni violența și hărțuirea la locul de muncă.
Menționăm că în cadrul proiectului, pe parcursul anului 2024, vor fi organizate un șir de activități de instruire pentru a spori competențele profesionale ale reprezentanților organizațiilor sindicale pentru a înțelege mai bine noțiunile de violență și hărțuire în lumea muncii, să identifice diferite tipuri de violență și hărțuire cu care s-ar putea confrunta personal și alți colegi, membri de sindicat, în viața profesională și să contribuie la realizarea drepturilor de protecție împotriva acestora.
La prima etapă a proiectului, pe parcursul lunii iunie curent, au fost pregătite două grupuri de formatori sindicali, în total 53 de persoane, inclusiv membrele Comisiei de Femei a CNSM. Ulterior, la a doua etapă, vor fi organizate seminare teritoriale de consolidare a capacităților pentru aproximativ 250 de membri de sindicat la nivel local.
Potrivit organizatorilor, instruirile vor ajuta reprezentanții organizațiilor sindicale să înțeleagă mai bine noțiunile de violență și hărțuire în lumea muncii, să identifice diferite tipuri de violență și hărțuire cu care s-ar putea confrunta în viața profesională. Ulterior, formatorii vor organiza sesiuni.
Aceste activități se desfășoară în contextul implementării Convenției OIM privind violența și hărțuirea nr. 190 ratificată și de Republica Moldova. Convenția va intra în vigoare pe 19 martie 2025. Convenția OIM nr. 190 și Recomandarea nr. 206 care o însoțește, este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii, ratificat până în prezent de 44 de țări.